Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Zeneoktatás 60 éves a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium

60 éves a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium

A Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium 1957 óta a művészi alkotómunka, a gazdag kulturális tevékenység, a tudásépítés és képességfejlesztés, valamint a tehetséggondozás, tehetségfejlesztés sajátos műhelye.

IVSICS ESZTER IGAZGATÓ SZEMÉLYES AJÁNLÁSA

- hirdetés -

Egyedi az a lehetőség, amelyet képzési struktúrája révén az intézmény nyújtani tud a művészet területén tehetséges diákok számára, hiszen négy területen folyik középfokú művészetoktatás, zeneművészet, képző-, iparművészet, táncművészet és drámatagozatos gimnáziumi oktatás formájában.

Aktív, alkotó művészek, igényes, kreatív pedagógusok, innovatív mesterek foglalkoznak a növendékekkel, akik saját maguk számára megfogalmazott elvárások szerint is érdeklődőek, nyitottak.

- hirdetés -

A kezdeti zeneművészeti képzés a 60-as évek elején képzőművészeti, később iparművészeti oktatással bővült, 1974-től a Pécsi Balett nyomdokain táncművészeti képzés kezdődött, majd a 2008/2009-es tanévben a drámatagozatos gimnáziumi oktatás indult el.  Öt évfolyamos párhuzamos művészetoktatás történik az iskolában, amelynek egyik alapvető pillére a minőségi közismereti képzés.

Országos beiskolázású iskola lévén fontos a megnyugtató, biztató légkör fenntartása, amelyben alkotni és lenni egyaránt jó. Az intézményhez kapcsolódó bemutatók, koncertek, kiállítások és színpadi előadások gazdag, magas színvonalú kulturális programot jelentenek Pécs város és a tágabb térség művészetet szerető, támogató közönsége számára.

Az iskola 2005-ben elnyerte a szakma elismerését kifejező „Magyar Művészetoktatásért” díjat, 2012-ben Pécs Város Művészeti Díját kapta meg, Akkreditált Kiváló Tehetségpontként és Európai Tehetségpontként végzi eredményes és hatékony tehetséggondozó, tehetségfejlesztő munkáját számos szakmai partnerrel való együttműködésben.

A zeneművészeti képzésen tartalmas, minőségi szakmai feladatok várnak a növendékekre. Kiemelt fontosságú a régióban élő tehetséges, zenei pályára készülő tanulók felkészítése a felsőoktatási intézményekben való sikeres továbbtanulás érdekében klasszikus zenész, magánénekes, zeneelmélet-szolfézs és zeneszerzés szakon. Magyar és nemzetközi zeneművészek kurzusain, szakmai találkozókon való részvétellel, zenei együttesekben – Leánykar, Vegyeskar, Fúvószenekar és Gitárzenekar – készülnek hangversenyekre, szakmai megmérettetésekre a diákok.

A Pécsett élő képzőművészek és iparművészek alkotómunkája hosszú évtizedek óta jelentős mértékben meghatározza az iskolai középfokú képző- és iparművészeti oktatás sajátosságait. Az évtizedek alatt az iskolában végzett festők, szobrászok, grafikusok, ötvösök, keramikusok, textiltervezők, művészettörténészek pályájuk során meghatározó jelentőségűnek érzik pécsi tanulmányaikat.

A táncművészeti képzés növendékei a szakmai gyakorlatukon felnőtt táncos szerepekben mutatkoznak be. A kurzusok, műhelymunkák alkalmával neves táncművészek, koreográfusok, vendégművészek gazdagítják a növendékek tudását. Az art jazz, Graham- és Cunningham-technika, európai modern tánc, kontakttechnika, kortárs tánc alapvető elemeivel és azok variációival ismerkedhetnek meg.

A drámatagozat nem színészek oktatását tűzte ki célul, bár nyilvánvaló, hogy egyik lehetséges továbbtanulási cél ez lehet. Az intézmény alapelve, hogy napjainkban szükség van olyan fiatalokra, akik általános tudásuk mellett képesek a művészet értő befogadására és értelmezésére. Bábjáték-, vers- és prózamondóóra, kreatívmozgás- és kreatívzene-órákon készülnek fel erre.

Az iskolák történetében hatvan év nem tűnik soknak, ám fontos az a tiszteletadás, amellyel az intézményt életre hívó és évtizedek során munkájukkal, tehetségükkel építő, alakító kiváló művészeknek és pedagógusoknak adóznak a jubileum kapcsán tervezett rendezvényeinken, amelyre szeretettel várnak minden ünnepelni vágyó volt diákot, művészt, pedagógust.

A jubileumi programokról ide kattintva tájékozódhat.

A rovat támogatója az:  

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.