Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap A Kodály-módszert népszerűsítő szemináriumot tartottak Belgiumban

A Kodály-módszert népszerűsítő szemináriumot tartottak Belgiumban

A brüsszeli Balassi Intézet továbbképzést szervezett a genfi Studio Kodály tanárainak részvételével Belgium déli, francia nyelvű, Vallon-Brabant nevű tartományának Kodály-módszer iránt érdeklődő zeneiskoláiban.

- hirdetés -

A kulturális intézet tájékoztatása szerint a Kodály-emlékév alkalmából tartott továbbképzéssel azt a célt tűzték ki, hogy a világhírű zeneszerző és zenepedagógus örökségével ismertessék meg a belgiumi szakmai közönséget. A wavre-i és az eghezée-i zeneiskolákban tartott képzést – amelyet Charlotte Messiaen, a belgiumi Kodály Társaság nyugalmazott elnöke által adott szemináriumok előzték meg – vendégelőadóként Gouel Klára és Lőrincz Ágnes, a genfi Studio Kodály tanárai tartották a középiskolás korú diákoknak.

Kodályra emlékeznek Ljubljanában

- hirdetés -

Mint elmondták, a svájci székhelyű Studió Kodály zeneiskola 1999 óta dolgozik Kodály zeneoktatási módszerének frankofón területen való autentikus adaptációján a kecskeméti Kodály Intézet szakmai felügyelete mellett. Európa francia nyelvterületén egyesületi szinten működő csoportok mellett a Studio Kodály zeneiskola az egyetlen elismert, akkreditált, Kodály-módszer szerint tanító intézmény. Ennek oka az a szakmai kihívás,

amit a latin nyelvcsaládhoz tartozó országokban az abszolút és relatív szolmizáció látszólagos összeférhetetlensége okoz.

Az érintett országokban ugyanis a kottaolvasás elsajátítása technikailag, didaktikailag nagyon körülményes – magyarázták.

A program folytatásaként a brüsszeli Balassi Intézet szakmai tanulmányutat szervez zenepedagógusoknak november közepén a budapesti Zeneakadémiára, a kecskeméti Kodály Intézetbe és a Kodály-módszert alkalmazó zeneiskolákba.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.