Papageno Radio
- hirdetés -
Folk Egymás táncait táncolják, egymás nyelvét nem beszélik?

Egymás táncait táncolják, egymás nyelvét nem beszélik?

Az Erdélyben található alsó-vízmelléki Balázstelke népdalait, népzenéjét gazdag dallam- és szövegvilág, élő, természetes előadásmód jellemzi. Az itteni magyarok hagyományaiban hangszerjáték, ének, tánc és táncszó szorosan egybeforrva jelenik meg, amely bármilyen körülmények között kifejeződésre jut, ha alkalom adódik rá.

- hirdetés -

Az Utolsó Óra Program gyűjtései során, amint a hangszeres zenét meghallották a balázstelkiek, stúdiókörülmények között is azonnal mulatozásba fogtak – anélkül, hogy erre külön megkérték volna őket. A Vízmelléki népzene – Balázstelke című Új Pátria lemez a más falvakból Balázstelkére járó zenészek hangszeres repertoárjából azt mutatja be, ami a balázstelkiek éneke vagy tánca kíséreteként jelenik meg.

- hirdetés -

 

A magyarok és románok Balázstelkén, mely romántöbbségű település, kölcsönösen meghívták egymást a mulatságaikba, azonban ez a jelenség nem egyenlő a kultúrák egymásbaolvadásával, melyre Pávai István, a lemez kísérőfüzetében külön felhívja a figyelmet:

A többségi románság nem ismeri a magyar nyelvet, ezért a magyar lakodalmakban az egyik vőfély magyarul, a másik románul búcsúztatja a menyasszonyt, a magyarok temetéskor a halottat magyarul és románul is siratják, hogy a románok is értsék. A közös táncalkalmakkor a román táncokat a magyarok is, a magyar táncokat a románok is járták. Ez a táncos „kétnyelvűség” nem tévesztendő össze az etnikumok közötti kölcsönhatással, hiszen ilyenkor tudatában vannak annak, hogy a másik etnikum táncait táncolják

 

A szászok tömeges kivándorlása miatt mára számuk 1% alá esett, míg a cigányoké azóta megkétszereződött. A faluban ún. sátoros román cigányok élnek. A 2013-as Felszálott a Páva egyik adásában az erdélyi Harmadik zenekar balázstelki muzsikával szerepelt, mely kapcsán Árendás Péter beszélt Balázstelke zenei hagyományairól és a zenekar előadásáról is.

A lemez kísérőfüzetének legvégén található, szinte titkos, apró betűs, de rendkívül fontos mondatok kapcsán felidéződhet bennünk, miért tartjuk igazán értékesnek a hagyományos falusi zenei kultúrát és annak minden megnyilvánulását akár ma, akár virágkorában, és mi az a természetesség és alapértelmezett temperamentum, amihez úgy vonzódunk, ami az érzelmeinkre hat a zenehallgatás vagy a táncolás során:

A felvételek, bár stúdiókörülmények között készültek, távol állnak egy stúdióban született CD-től. A zenészek általában szabadon muzsikáltak, mintha saját otthoni környezetükben lennének, ezért sok a mellékzaj, a gyűjtők csak úgy irányították őket, mint juhász a nyájat.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.