Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Mesterkurzusok a debreceni Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján

Mesterkurzusok a debreceni Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Mintegy 30 professzor várja idén a fiatalokat az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján.  A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara július 15-24. között rendezi meg hagyományos programját, a mesterkurzusok mellett a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekarba is lehet jelentkezni.

A  14 hangszeres és énekes mesterkurzus mellett zenekari játékra – a hárfától a basszusharsonán és a cimbalmon át az ütőhangszerekig – csaknem 20 hangszeren várja a fiatal zenészeket az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája. A debreceni Zeneművészeti Kar a 16 évesnél idősebb szakközépiskolás növendékek, főiskolások, egyetemi hallgatók és ifjú zenetanárok előtt nyitja meg kapuit július 15-én, akik szeretnék képességeiket fejleszteni, technikájukat csiszolni, zenei előadókészségüket megmutatni. Tavaly 22 nemzet zenekedvelő fiataljai vettek részt a rendezvényen.

- hirdetés -

Váradi Judit, az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának művészeti igazgatója elmondta:

Az idei már a 18. év, amikor megrendezzük Nyári Akadémiánkat. 4 országból 28 professzor tart majd 5-10 napos mesterkurzusokat, hazai zeneművészek mellett Németországból, Japánból és Szlovákiából érkeznek vendégoktatóink. Most először kapcsolódik be munkánkba Jozef Lupták szlovák gordonkaművész, Rodrigo Perez Vila spanyol szaxofonista és Jóföldi Anett fuvolaművész.

A mesterkurzusokat tartó professzorok a Zenés esték a Nagyerdőn sorozatban ingyenes hangversenyeket is adnak az akadémia ideje alatt a Zeneművészeti Karon, csakúgy, mint a korábbi években. Az ifjú zeneművészek nemcsak tőlük tanulhatnak az egyéni képzéseken, de lehetőségük nyílik arra is, hogy bekapcsolódjanak az Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar munkájába, melyet a hagyományokhoz hűen Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, a Magyar Szent István-rend kitüntetettje, a Nemzet Művésze irányít. A világzenekar tagjai július 12-én kezdik meg a próbaidőszakot Bolyky Zoltán betanító karmesterrel.

Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája – fotó: Debreceni Egyetem

“A világzenekar ezúttal is 4 állomásos koncertturnéra indul a Nyári Akadémia zárását követően. Elsőként a debreceni Kölcsey Központban lépnek fel, majd Budapesten, a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Résztvevői lesznek a Klassz a parton sorozatnak Balatonfüreden, végül Ljubljanában, a Szlovén Filharmónia Koncerttermében adnak záróhangversenyt az idén 85 éves Vásáry Tamással” – tette hozzá Váradi Judit.

Az országosan egyedülálló kortárs zenei énekes mesterkurzust Bátori Éva operaénekes tartja, ezzel párhuzamosan pedig a Kortárs Zenei Énekverseny hagyományát is folytatja az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája. A kizárólag 20-21. századi vokális zenére, kortárs énektechnikára fókuszáló megmérettetést 3 kategóriában hirdetik meg, kuriózumként kamarazenei kísérettel is lehet nevezni.

A fiatal előadók mindemellett szuggesztivitásukat, színpadi megjelenésüket is fejleszthetik, hiszen újra érkezik az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájára Dezső Virág Hollandiában élő és oktató táncművész, aki a mozdulat zeneiségébe vezeti be a fiatalokat.

Részletes információ a kurzusokról ide kattintva érhető el.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X