Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Klassz a pARTon! Érdi Tamással és Oláh Vilmossal indul a Klassz a pARTon fesztivál

Érdi Tamással és Oláh Vilmossal indul a Klassz a pARTon fesztivál

 „A röpke pillanatok és a gyors változások korában igenis fontos hangsúlyt fektetnünk a klasszikus zenére” – fogalmaz Oláh Vilmos. A nyár egyik legnagyobb szabású, július 8-án kezdődő ingyenes komolyzenei fesztiválja  tökéletesen bizonyítja, miért kell megfogadnunk a hegedűművész gondolatait.

- hirdetés -

A Klassz a pARTon idén is elsősorban, de nem kizárólag a Balaton környékén, sőt nem is csupán határainkon belül kínál felejthetetlennek ígérkező koncerteket. A nyitó hétvégén Budapesten és Pozsonyban Mozart-művek csendülnek fel olyan előadóktól, mint Érdi Tamás és Oláh Vilmos.

A részletes programokért keresd a Papageno különszámát!

- hirdetés -

„Boldog vagyok, hogy a Kulturális Örökség Európai Éve zenei nagyköveteként hazánkat képviselhetem, hogy koncertjeinkkel ebben az évben külföldi helyszínekre is kilépünk. De évek óta tapasztaljuk azt is, hogy nyáresti programjaink a nemzetközi közönséget is vonzzák, számtalan külföldi vendég hallgatja koncertjeinket.

S ami számomra legalább olyan fontos, hogy a megsárgult kottalapok életre keltésével neveljük a jövő koncertlátogató közönségét.

Mint a Klassz a pARTon! házigazdája muzsikustársaimmal ezen a nyáron is szeretnénk elvarázsolni a gyerekeket, a fiatalokat, tucatnyi ifjúsági és gyerekprogrammal strandokon, játszótereken, sőt hajókirándulásokon is várjuk őket, mert kitűzött célunk, hogy megszerettessük a klasszikus zenét, hogy koncertjeinken felnőttként is ott legyenek.

Én a klasszikusok csodálatos muzsikáján nőttem fel, korán kedvenceim lettek a legnagyobbak, nem tudok választani Mozart, Schubert, Beethoven, Chopin és Liszt között – számomra ŐK Európa” – fogalmaz az idei nyár kapcsán a házigazda, Érdi Tamás.

A nyitó hétvégén két helyszínen, a Pesti Vigadóban (július 8.) és a pozsonyi püspöki palotában (július 9.) csendül fel Mozart D-dúr divertimentója és D-dúr hegedűversenye, illetve A-dúr zongoraversenye. A két kiváló magyar muzsikus egy olyan együttessel játssza ezeket a darabokat, mint a Bécs, Pozsony és Budapest között fekvő régiójához különleges módon kapcsolódó Bruno Walter Szimfonikus Zenekar. A zenekar magját ugyanis a régió zenekaraiban koncertező muzsikusok alkotják, akikhez rendszeresen csatlakoznak más együttesek zenészei is.

Újabb díjat nyert az itthon is hamarosan látható The Violin Alone

A hangverseny karmestere Jack Martin Händler hegedűművész, karmester lesz, klasszikus, romantikus és modern zene ihletett tolmácsolójaként végzett sokrétű tevékenységét az elmúlt években több mint 80 CD-felvétel jelzi. Händlert munkásságáért a Finn Köztársaság Fehér Rózsa Rendje, a Luxemburgi Nagyhercegség Tölgykorona Rendje és az Európai Érdemrend kitüntetésekkel jutalmazták.

Mindkét koncert ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Információ a fesztivál honlapján található.

Július 11-én elindul a fesztivál balatoni szezonja is egy egészen különleges koncerttel, amelynek helyszíne a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum impozáns, nagy múltú és elegáns, egyedi atmoszférájú tükörterme. A fellépők Magyarország egyik legnépszerűbb kórusa, a 2002-ben alakult Szent Efrém Férfikar, akik muzsikájukkal egyszerre visznek messzi tájakra és lelkünk belső békéje felé, valamint Sebestyén Márta, aki a tradicionális magyar kultúrát képviseli itthon és világszerte, és annak legféltettebb kincsét, a népdalt igyekszik megismertetni és megszerettetni a hallgatókkal. Minden magyarországi díjat megkapott, amit egy művész elnyerhet és az UNESCO Artist for Peace címet is kiérdemelte.

A Szent Efrém Férfikar és Sebestyén Márta régi ismerősök, több tucat helyen léptek már fel együtt. A Bizánctól Budáig című hangversenyen bizánci-görög, arámi és ószláv liturgikus dallamok, görög, balkáni, dél-afrikai, hindi, ó-portugál és moldvai paraliturgikus énekek, valamint Liszt és Lvovsky kompozíciói hangzanak el.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.