Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Első díjat nyert Káli Gábor a Salzburgi Ünnepi Játékok karmesterversenyén

Első díjat nyert Káli Gábor a Salzburgi Ünnepi Játékok karmesterversenyén

A Nestlé és a Salzburgi Ünnepi Játékok idén kilencedik alkalommal írt ki karmesterversenyt, aminek döntőjét augusztus 3-5. között rendezték.

Káli Gábor döntős szereplését augusztus 11-én, 15:05-től közvetíti az Ö1 rádióállomás.

- hirdetés -

27 országból 90 fiatal karmester jelentkezett a versenyre. A döntőben Káli Gábor, az orosz Szergej Akimov és a német Erina Yashmina állt pódiumra, hogy a Camerata Salzburg zenekart dirigálja. Káli Gábor a döntőben Bartók Divertimentóját, Mozart „Vado, ma dove? oh Dei!” koncertáriáját, Philip Glass egy darabját, valamit Haydn G-dúr (Hob. I:88) szimfóniáját vezényelte. A győztes 15 ezer euróval lett gazdagabb, és a 2019-es fesztiválon is felléphet, amelyről CD is készül.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Magyar siker az I. Hongkongi Nemzetközi Karmesterversenyen

A verseny korábbi győztesei: Kerem Hasan, Aziz Shokhakimov, Lorenzo Viotti, Maxime Pascal, Ben Gernon, Mirga Gražinyte-Tyla, Ainars Rubikis és David Afkham. A zsűri elnöke Dennis Russell Davies, tiszteletbeli elnöke Plácido Domingo.

Káli Gábor a 2015/16-os évadtól a Nürnbergi Állami Opera első karmestere és helyettes fő-zeneigazgatója. 2018-ban megnyerte az I. Hong Kong-i Nemzetközi Karmesterversenyt és megkapta a zenekari díjat is. Több német város operaházában vezényelt, de a magyar közönség is ismerheti: dolgozott a Magyar Állami Operaházban, a debreceni Kodály Filharmóniával és az Óbudai Danubia Zenekarral is. Az előzetes tervek alapján Fischer Iván asszisztenseként is dolgozik majd a Berlini Konzerthausban és a Budapesti Fesztiválzenekarnál.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X