Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Magyar siker az I. Hongkongi Nemzetközi Karmesterversenyen

Magyar siker az I. Hongkongi Nemzetközi Karmesterversenyen

Káli Gábor nyerte a több hónapon át tartó, első ízben megrendezett nemzetközi versenyt, amin a 35 év alatti karmesterek legjobbjai mérhették össze erejüket.

- hirdetés -

49 ország 310 versenyzője nevezett az I. Hongkongi Nemzetközi Karmesterversenyre, ahol a fődíj mellett a zenekari különdíjat is a 35 éves Káli Gábor vehette át. A jelentkezők közül 16 versenyzőt hívtak meg a január 10. és 14. között megrendezett távol-keleti fordulókra. Az elődöntőkbe már csak nyolc fiatal, 35 év alatti karmester jutott, nekik két nap alatt három művet kellett dirigálni. Az első napon Káli Gábor Bartók Divertimentóját és Chopin: 2. zongoraversenyét (f-moll, Op 21. II. tétel, Larghetto, szólista: Colleen Lee) vezényelte, majd a második napon a három választható műből Beethoven V. szimfóniáját (Op 67.) vezényelte.

- hirdetés -

A nyolctagú nemzetközi zsűri döntése alapján a magyar karmester kapta az első díjjal járó 150 ezer hongkongi dollárt (közel 5 millió forint), valamint bemutatkozási lehetőséget távol-keleti és német szimfonikus zenekarok élén. A döntő programja kötelezően a hongkongi zeneszerző, Chan Hing-yan műve, a November Leonids, illetve a második forduló választott műve volt.

.

A zsűri döntése alapján a második helyezést a francia Antoine Glatard, a harmadikat a lengyel Dawid Runtz érdemelte ki. Utóbbi, Anton Torbejev orosz versenyzővel együtt a közönségdíjat is magáénak tudhatja.

Káli Gábor a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Nagy Péter és Gál Tamás növendékeként folytatott zongora- és karmestertanulmányokat. 2004-ben Erasmus Ösztöndíjat nyert a berlini Universität der Künste karmester osztályába, ahol Prof. Lutz Köhler és Prof. Harry Curtis irányítása alatt szerzett diplomát 2008-ban.

2009-ben dirigensi-korrepetitori állást kapott az Aacheni Színházban, ahol a második évadban már többek között rábízták Puccini Pillangókisasszonyának, Csajkovszkij Mazeppájának, valamint Mozart Don Giovannijának és Varázsfuvolájának dirigálását.

Ebben az évben hívta meghallgatásra Daniel Barenboim, ahol a Staatskapelle Berlin zenekarát irányította.

2011-ben zenei asszisztensként szerződött a Nürnbergi Állami Operába, ahol saját produkciókat mutatott be, és nagyszámú előadást, valamint koncerteket vezényelt opera, balett, operett és musical műfajban. A 2015/16-os évadtól ugyanitt első karmesteri és helyettes fő-zeneigazgatói kinevezést kapott.

2015 márciusában debütált a Magyar Állami Operaházban Mozart Don Giovannijával, amit 2016-ban újabb meghívás követett, méghozzá Donizetti Don Pasqualeéjának bemutatója. Ugyanebben az évben mutatkozott be az Óbudai Danubia Zenekar és a Südwestdeutsche Philharmonie Konstanz élén.

(Via hkconducting.com)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.