Papageno Radio
Címlap Kezdődik a 8. Esztergomi Liszt Hét

Kezdődik a 8. Esztergomi Liszt Hét

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A 8. Esztergomi Liszt Hetet augusztus 26-31. között rendezik meg az Esztergomi Bazilika felszentelésének 162., Liszt Ferenc születésének 207. és halálának 132. évfordulóján. Ebben a háromszorosan is jubileumi évben a szervezők így adóznak Liszt Ferenc emlékének és művészetének.

Az idei Esztergomi Liszt Hét koncertjeiről és kapcsolódó eseményeiről a fesztivál közösségi oldalán tájékozódhat.

Liszt Ferenc, a magát mindenkor magyarnak valló, ugyanakkor nyitott, széles látókörű és nagy hatású világpolgár gazdag zeneszerzői életművének csak kisebb hányadát ismeri a zeneszerető nagyközönség. Magyarországon Liszt egyházzenei művei megszólaltatásának kisebb templomi együttesek jóvoltából a világon egyedülálló hagyománya van, de még itt is sok a teendő, hogy az életműnek ez a része ne csupán szűk körben, korlátozott nyilvánosság előtt szólaljon meg, hanem kiemelt rendezvények keretében elfoglalja méltó helyét a hivatalos hazai, sőt nemzetközi koncertéletben.

Dokumentumfilm örökíti meg az elveszettnek hitt Liszt-opera rekonstruálását

Ezért kezdeményezték Liszttel foglalkozó zenei szakemberek először 2008 elején egy olyan fesztivál létrehozását, amely a zeneszerző életművének vallásos ihletésű vokális és hangszeres részét helyezi műsorának középpontjába.

Az első Esztergomi Liszt Hetet 2008-ban tartották jótékonysági koncertek, pályázatok, szponzorok és a város támogatásával. A koncertek színhelyei a Bazilika és a Szent Adalbert Központ, valamint a Dobó Gimnázium aulája voltak, az utóbbi években pedig a Ferences Szent Anna templom.

A rendezvény helyszínéül kézenfekvő módon Esztergom kínálkozott, a Duna-kanyar kiemelt fontosságú turisztikai célpontjainak egyike, ahol a város jelképévé vált Főszékesegyházat 1856. augusztus 31-én Lisztnek ez alkalomra komponált ünnepi miséjével, a Missa solennisszel (ismertebb nevén az Esztergomi misével) szentelték föl. Az egyhetes fesztivál időpontját, augusztus utolsó teljes hetét is az egykori ősbemutató eredeti időpontja határozta meg.

Egyesített kórus az Esztergomi Bazilikában 2012 – fotó: Venéczi Zoltán

Az előadókat tekintve idén is a helyi és országos koncertélet ismert, sőt kiemelkedő együttesei és művészei szólaltatják meg Liszt muzsikáját. A fesztivál előadói apparátusok szerint is elkülöníthető tematikája nyomán nagyobb ívű zenekari és orgona-hangverseny nyitja és zárja a hetet az Esztergomi Bazilikában. Hét közben váltakozva hallhatók zongora-, orgona-, dalműsorok, zenekari, kamarazenei koncertek.

Állandó résztvevő együttesek az Esztergomi Szimfonikus Zenekar és Balassa Bálint Kórus, a Budavári Mátyás-templom Ének- és Zenekara; a szólisták között szerepelt már Bogányi Gergely, Ránki Dezső és Klukon Edit zongoraművészek, kiváló orgonisták, mint Fassang László, Király Csaba, néhai Baróti István, Pálúr János, a Szent Efrém Férfikar, az OSZK kórusa, – kivétel nélkül Liszt műveinek zseniális és hivatott tolmácsolói – valamit a híres angol kontratenor énekművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vendégtanára, Nicholas Clapton.

A 2. Esztergomi Liszt Hét óta rendszeresen tartanak Tardy László vezetésével nemzetközi kóruskurzust is, amelynek résztvevői – szlovákiai, csehországi, lengyelországi és hazai kórusénekesek – azzal a szándékkal érkeznek, hogy Liszt kevéssé ismert szakrális kórusműveit megismerhessék és hazájukban is terjeszthessék. A lezajlott hét év rendezvényeit követően a fesztivált a jelentős nyári kulturális események között tartják számon.

A fesztivál alapítóinak névsora:

Domokos Zsuzsanna zenetörténész, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója

Eckhardt Mária zenetörténész, karnagy, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont nyugalmazott tudományos igazgatója, a Liszt Ferenc Társaság társelnöke

Esztó Zsuzsanna (Roska Tamásné) zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott tanára

Paul Merrick zenetörténész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára

Reményi Károly karnagy, az Esztergomi Szimfonikus Zenekar és Balassa Bálint Kórus nyugalmazott zeneigazgatója

Rozsnyay Judit, a Liszt Ferenc Társaság főtitkára

Tardy László karnagy, a Budavári Mátyás-templom ének- és zenekarának főzeneigazgatója, az Országos Magyar Cecília Egyesület társelnöke

Promóció

Stream és színház

X
X