Papageno Radio
Blogok Lisztográfia Közel 170 év után Liszt-ősbemutató lesz Weimarban

Közel 170 év után Liszt-ősbemutató lesz Weimarban

A Sardanapalo című opera töredéke a weimari Goethe-Schiller Archívumban közel két évszázadig feledésbe merülve várta a felfedezést. Mintegy tíz évvel ezelőtt David Trippett, a Cambridge-i Egyetem zenetörténésze bukkant rá, és elkezdte a kibogozhatatlannak tűnő, rövidítésekkel teli anyag megfejtését.

A librettót Byron Sardanapalus című, az utolsó asszír királyról szóló tragédiája inspirálta. A teljes mű nem, csak az első felvonás készült el az operából. A muzikológusnak hároméves munkája a legnagyobb nehézséget az okozta, hogy Liszt nagyon sok rövidítést használt, sokat változtatott, és több verziót is bejegyzett a kottába az 1850-es években. A 111 oldalas, 170 éves kéziratból hiányzik a hangszerelés. Ez Trippett munkája, aki szerint a kora ellenére nagyon frissnek hangzik a zenei anyag, és reményei a darabon hét évig dolgozó Liszthez hűen végezte el a feladatot.

Így képzelte Liszt Ferenc az opera megújítását

„Lélegzetelállító ez a közel két évszázadot túlélt zene, mert egyedi vegyülete az olasz nyelvű lírai költészetnek és az izgalmas harmoniai fordulatoknak. Nem létezik ehhez hasonló az opera világában. Liszt karakterers stílusa vonja be a művet, de egyidejűleg tartalmaz elemeket Bellini és Meyerbeer zenéjéből és meg-megcsillan benne egy kis Wagner” – fogalmazott David Trippett.

Kirill Karabic karmester szerint a zene nagyszerű és elbűvölő. A művet bemutató Weimari Staatskapelle vezetőjét a kórus a Tannhäuserre emlékezteti. Karabic számára nagy felelősséget jelent az ősbemutató, mert valami olyat kell vezényelnie, amit előtte még soha senki nem dirigált, a felfedezett darab pedig új fejezetet nyit a 19. századi zenetörténetben.

Az augusztus 20-i évadnyitó koncert különlegességét az is adja, hogy a zenekar, amely a darabot bemutatja, a világ egyetlen olyan együttese, amellyel Liszt maga is dolgozott: a 1843 és 1861 között a weimari Staatskapelle vezető karmestere volt. A hangversenyen három Liszt-művet hallhat a közönség, az énekes közreműködők Joyce El-Khoury, Airam Hernández és Olekszandr Pusnyak.

(Via nmz.de)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!