Papageno Radio
Címlap Dobos Dániel: „Jobb úgy dolgozni, ha egyértelműek a keretek”

Dobos Dániel: „Jobb úgy dolgozni, ha egyértelműek a keretek”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Drumul Dracului című művével Dobos Dániel nyerte a Bartók Világverseny és Fesztivál zeneszerzői fordulóját. A győztes művet több mint kétszáz szerző darabja közül választotta ki a rangos zsűri.

A klasszikus zene egyfajta rétegzene, mégis egyre többen komponálnak darabokat. Külföldön is és itthon is egyre több a zeneszerző

– mondta Dobos Dániel, a Bartók Világverseny és Fesztivál zeneszerzői fordulójának győztese, akitől megtudhattuk, hogy darabjának címe: Drumul Dracului magyar fordításban Az Ördög útja. A fiatal komponista azért választotta ezt a címet, mert zongoradarabjának tartalmához, gondolatvilágához kiválóan illik. Mint mondta, egy moldvai táncdallamról van szó, amely fokozatosan gyorsul fel és vadul meg. Ahogy zongoradarabja is, amely a legfinomabb, legkisebb dolgokból épül fel fokozatosan a végkifejletig. A mű kadenciaszerű, gyors, heves lezárással fejeződik be, mintha jönne a szél és ördögi kacajjal becsapná az ajtót.

Dobos Dániel hozzátette, hogy a versenykiírásban öt és hat perc közötti művek írására kérték fel a zeneszerzőket.

Jó, hogy ilyen kereteket kapunk, mert néha nehezebb egy zeneművet úgy megkomponálni, ha azt mondják, hogy csináljunk, amit szeretnénk – vélekedett.

A Zeneakadémia II. éves zeneszerzés mesterszakos hallgatója további terveiről beszélve elárulta, hogy mindenféleképpen szeretne tovább foglalkozni zeneszerzéssel. Tanára, Bella Máté hagyja, hogy a saját útján járjon, nem mondja meg, hogy mit írjon, hanem olyan dolgokra hívja fel a figyelmét, amit belső szemlélőként nem biztos, hogy észre vesz. Egyfajta külső kontrollt jelen számára, ezáltal segíti, hogy minél minőségibb legyen a munka.

A versenyen II. helyen Szang Un Kang dél-koreai komponista zongoradarabja végzett, a III. helyezettnek járó díjat pedig egy dél-koreai és egy magyar pályázó, Dongryul Lee és Stark János Mátyás érdemelte ki.

Több mint kétszáz, a kiírásnak megfelelően 40 év alatti komponista írt darabot a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem által meghirdetett Bartók Verseny 2018-es zeneszerzés fordulójára. A 25 magyar jelentkezővel együtt 53 országból összesen 214 pályamű, 5-6 perces szóló zongoradarab érkezett a pályázatra. A legtöbb jelentkező olasz, amerikai vagy dél-koreai volt, de neveztek darabot Üzbegisztánból, Mexikóból és Iránból is.

A Thomas Adés brit zeneszerző, zongoraművész, karmester által vezetett nemzetközi zsűri tagja volt Unszuk Csin zeneszerző, Andrej Korobejnyikov zongoraművész és Fekete Gyula, a Zeneakadémia rektorhelyettese, a verseny művészeti vezetője.

A díjakat november 25-én adták át a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, amiről mi is beszámoltunk:

Ide kapcsolódik:
Dobos Dániel nyerte az idei Bartók Világversenyt

Promóció

X
X