Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Baltikum Arvo Pärt Központ nyílt Észtországban

Arvo Pärt Központ nyílt Észtországban

A 83 éves észt zeneszerző, Arvo Pärt életművének bemutatására, megőrzésére és kutathatóságára, valamint az oktatásra létesült központ 2018 októberében nyílt meg távol a város zajától, a Balti-tenger mellett elterülő erdősávban. 

Az ország 2018-ban ünnepelte függetlenségének száz éves évfordulóját. Az ebből az alkalomból létrehozott rendezvénysorozat egyik kiemelt eseménye volt az Arvo Pärt Központ megnyitása.

- hirdetés -

Arvo Pärt nemzetközi szinten a legismertebb, a világon a legtöbbet játszott kortárs zeneszerző, aki a koncerttermeken kívül a mozivásznak mögött is fontos szerepet játszik: az IMDB adatbázisa szerint eddig 104 filmhez írt zenét. Arvo Pärt, Észtország élő legendája 2017-ben a teológia tudományában végzett munkájáért érdemelte ki a Ratzinger-díjat. Emellett a zenetörténet legtermékenyebb krízise is az övé. 1968-ban teljesen visszavonult, és csak nyolc évvel később alkotta meg saját módszerét, a tintinnabulit (harangocskák). Új zenéje a középkori vallásos zene modern kori folytatása.

Ősi és modern, időtlen és mély, szent minimalizmusában minden hang felé egyforma szeretettel fordul.

- hirdetés -

A Tallinntól alig 30 kilométerre, a tengerpart mellett fekvő, mindösszesen 309 lakost számláló Laulasmaában, Pärt lakóhelyéhez közel létesült a zeneszerző-kutató életművét, gyűjteményét kezelő központ, ahol múzeumot, könyvtárat, adattárat és hangversenytermet hoztak létre.

A spanyol Fuensanta Nieto és Enrique Sobejano tervezte épület Pärt zenéjét és a környezet nyugalmát kívánta összekapcsolni, ugyanakkor szoros kapcsolatot teremtenek a modern építészet és a környezetet – és a zenét – nagyban meghatározó természet között. Az épület anyaghasználata is a természetességre törekszik: a fa és üveg dominál. A központ mellett egy karcsú kilátótorony is létesült, ahonnan a végtelennek tűnő erdő és a tenger egységét és nyugalmát csodálhatják meg a látogatók.

(Via Építészfórum)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.