Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok CAFe Budapest Kutrik Bence: „Miért ne áldozzunk még egy kis időt egy mű jobbá...

Kutrik Bence: „Miért ne áldozzunk még egy kis időt egy mű jobbá tételére?”

Október 6-án, vasárnap este mutatják be Kutrik Bence Halhatatlan szív (The Immortal Heart) című kisoperájának felújításon átesett változatát a Zeneakadémia nagytermében.

A koncert a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programjának kereteiben hangzik el.

- hirdetés -

A darab a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 2014-es operavizsgájára készült, Almási-Tóth András megrendelésére. A modernkori Jancsi és Juliska történet műfaji meghatározását tekintve trash-thriller, egy Qunetin Tarantino világát, karaktereit idéző hétköznapi dráma, mely a musical műfajához közelít.

- hirdetés -

A 2014-ben elhangzott mű jelentős átalakuláson esett át, így a mostani előadása szinte teljes értékű ősbemutatónak mondható. Az eredeti angol librettó magyarul lesz hallható, mely Turcsányi Ildikó fordításának köszönhető, ezen kívül jelentős formai és zeneesztétikai változások is történtek a műben.

Kutrik Bence San Franciscóban (San Francisco Conservatory of Music), Torontóban (University of Toronto) és Budapesten (Liszt Ferenc Zeneakadémia) tanult zeneszerzést. Rendszeresen vett részt nemzetközi mesterkurzusokon. Rituálé című műve, melyet a 2017-es ArTRIUM kortárs zenei seregszemléjére írt, felkerült a 10 ajánlott mű listájára a 2018-as International Rostrum of Composers versenyén, melyen 25 ország jelöltjei mérettették meg magukat.

2018-ban az Ausztriában tartott nemzetközi Anton Matasowsky zeneszerző versenyen első helyezést ért el Introverted Confessions című szóló zongorára írt műve, amely így kötelező darabbá vált a 10.-ik nemzetközi Rosario Marciano zongora versenyen.

Kétszer volt díjazott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés versenyén, számos koncert- és filmzenei díjat nyert külföldön és Magyarországon egyaránt. Alkotói munkássága a klasszikus európai hagyományra épül, de zenei gondolkodásának fókuszában a kísérleti zene áll.

A zeneszerzőkből álló STUDIO5 kortárszenei alkotócsoport alapítótagja.

A szerző így ír a darabról:

„Amikor egy korábbi művemet újra előadásra tűzik, mindig felteszem a kérdést, hogy tudok-e bármit tenni a zene javításának érdekében. Hiszek a termékfejlesztésben és a verziókban. Ha egyszer az ember hónapokat, akár éveket eltöltött egy darab írásával, miért ne áldozzon még egy kis időt a mű jobbá tételére, ha annak szükségét érzi, és alkalma is adódik rá?”

Kutrik Bence elárulta, hogy a darab mostani elhangzásának személyes, szentimentális tartalmat ad az, hogy a főszerepet Balga Gabriella énekli, akivel nemrégiben házasodtak össze, és akivel a 2014-es ősbemutató tájékán ismerkedtek meg.

A koncerten közreműködnek: Balga Gabriella, Sáfár Orsolya, Zemlényi Eszter, Cser Krisztián, Gazda Bence, Kodály Kórus Debrecen (karigazgató: Szabó Sipos Máté) és a Budafoki Dohnányi Zenekar, vezényel Hollerung Gábor.

Hollerung Gábor és Kutrik Bence az M5 Kult című műsorában beszélgettek a közelgő koncertről és a darabról, melyet ide kattintva nézhet vissza.

A koncerten elhangzik még Orbán György Hegedűversenye Gazda Bence szólista tolmácsolásában, továbbá Gyöngyösi Levente 2010-ben befejezett, az opera műfajával is rokonítható miséje.

A CAFe Budapest háttéranyagaiért keresse tematikus blogunkat!

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!