Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Verdi zenéjével emlékeznek az Operaház együttesei az elhunytakra mindenszentek alkalmából

Verdi zenéjével emlékeznek az Operaház együttesei az elhunytakra mindenszentek alkalmából

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Mindenszentek és halottak napja alkalmából több koncertet is ad a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara. November 2-án Verdi Requiemje hallható az Erkel Színházban, míg november 4-én a Defiant Requiem: Verdi Terezínben szólal meg a Pozsonyi úti református templomban.

A Magyar Állami Operaház régi hagyománya, hogy az elhunytakra halottak napján Verdi Requiemjével emlékezik az intézmény. A hangversenytermek számára íródott, drámai-operai elemekben gazdag művet nem véletlenül jellemezte Hans Von Bülow, a kor legjelesebb karmesterinek egyike egyházi ruhába bújtatott operaként. Nem csoda, hiszen a híres Dies irae tétel köré épülő gyászmise a bibliai történeteket megidéző középkori misztériumjátékokhoz, passiókhoz hasonlóan, párbeszédek formájában, egyfajta színjátékként értelmezi a liturgiát.

- hirdetés -

A rendkívül népszerű oratorikus művet, ami a kórusok számára is különösen szép feladatokat tartogat, a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara Petr Popelka karmester vezényletével adja elő november 2-án az Erkel Színházban, a szólista szerepeket Létay Kiss Gabriella, Fodor Bernadett, Boncsér Gergely és Palerdi András éneklik.

Két nappal később, november 4-én az Opera együttesei és szólistái Verdi művének a theresienstadti koncentrációs táborban tartott előadásainak emlékére ismétlik meg a gyászmisét a Defiant Requiem – Verdi Terezínben című produkcióban. A II. világháború alatt a lágerbe becsempészett kottákból a zsidó rabok betanulták és tizenhat alkalommal elő is adták az oratóriumot, amiről náci propagandafilm is készült. Ahogy a betanító karmester, Rafael Schächter fogalmazott: „Elénekeljük a náciknak, amit nem tudunk nekik szavakkal elmondani.” Az említett filmfelvétel, valamint a túlélők visszaemlékezései felhasználásával bővítette koncertdrámává Verdi oratóriumát 2002-ben Murry Sidlin karmester, amit 2010 és 2018 után immár harmadik alkalommal vezényel Budapesten. A foglyok ellenállása és bátorsága előtt tisztelgő esten a visszaemlékezések tolmácsolásában Für Anikó és Hirtling István működik közre.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X