Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Ostástka, A tőke és a Leleplezés

Ostástka, A tőke és a Leleplezés

A Fészek Galéria új kiállításának főszereplőjét, Medve Zsuzsi különleges figuráját a legtöbben a 2012. szeptember 1-jén indított Free Ostástka Facebook-oldalról ismerik, ahol naponta háromszor jelenik meg. Azóta már jelen van a Pinteresten és az Instagramon, de a felületektől függetlenül az aktuális hírekre, ügyekre, történésekre, ünnepekre – egyáltalán: a világ dolgaira reagál a kis figura, akinek a neve egyébként egy ószláv férfi keresztnévből, az Ostástból ered. Ennek ellenérre nem ember, nem állat, nem férfi és nem nő, hanem egy lény.

Medve Zsuzsi Beregszászon született 1965. április 15. 1985-ben végezte a Magyar Iparművészeti Főiskolát. 1985-89: prágai Képzőművészeti Akadémia; 1989-től a Magyar Képzőművészeti Főiskolán sokszorosító grafikát tanult. A 90-es évek elején (Prágai sorok) a mail art elemeit (a kommunizmust pellengérező szövegrészekkel és emblémákkal), kottarészleteket és absztrakt expresszionista festményeit, rajzait ötvözi önálló nyomat sorozattá. (Forrás: emotolla.com)

- hirdetés -

A Katalizátor-díj laudációjában 2013-ban még így fogalmaztak a projektről: „Kritikusan viszonyul a környezetéhez, társadalmi ügyek mellett elkötelezett. Segíti a demokratikus értékek, a társadalmi egyenlőtlenségek megértését, új perspektívát nyújt társadalmi kérdések megvitatásához. Esetleg olyan, előremutató módszereket javasol vagy alkalmaz, melyek segíthetik a megoldások megtalálását. Törekszik az általa érintett társadalmi kérdések megértésére és számol a projekt környezetre gyakorolt hatásával. Valamint arra tesz kísérletet, hogy kilépjen a művészeti diskurzus hagyományos tereiből.”

- hirdetés -

Az évek alatt azonban sok változás történet a közéletben és a közérzetben, következésképp Ostástkában is. Erről egy interjúban így fogalmazott a művész: „Azért változott meg, amiért közben mi mindannyian megváltoztunk. A mi életünkbe is beszivárgott mindaz, ami ezt az országot egy ideje nyomasztja. Amikor reggel megnézem a hírportálokat, egyből ömlik rám az őrület, és én sem tudom függetleníteni magamat ezektől a dolgoktól, ahogy Ostástkát sem lehet kivonni a hatásuk alól. Általa akartam én is valahogy reagálni. Ő azért szerencsére megmaradt annak, aki: egy szerethető privát lénynek, nem lett belőle politikai karikatúra, radikális megmondó. Egyelőre maradt a távolságtartása és a méltósága, azáltal, hogy nincs rákényszerítve, hogy mindenképpen reagálnia kell.”

Bár ma már a virtualitás is valóságos térnek számít a művészeti diskurzusban, nem szabad elfelejteni a hagyományos kiállítóterek sajátos hangulatát és különleges erejét. A tárlat január 17-ig látogatható a Fészek Galériában.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.