Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Cziffra György a hitével koncerttermet épített

Cziffra György a hitével koncerttermet épített

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Senlis mintegy 15 ezer fős település, Párizstól 40 kilométerre északra található. Bájos középkori kisváros, amelyhez Cziffra György erős szállal kötődött.

„Nem olyan, mint a többi régi város. Senlis több annál. Senlis Franciaország bölcsője. És azt hiszem, legöregebb temploma, a régi királyi Saint Frambourg-kápolna igazi remekmű, ám léte veszélyben forog. Valaha királyi birtok volt, az első Capetingek felségterülete. Ma az összeomlás határán áll. Mióta kifosztották a nagy francia forradalom alatt, volt már az Ész temploma, kovácsműhely, takarmánybolt, lóistálló, tűzoltóság és most… fizető parkoló! Mégis, Istenem, mennyire szép lehetett! Ha sikerülne feltámasztani, Franciaország nagy hálával tartozna Önnek, én mondom!” E szavakat, amelyeket Ágyúk és virágok című önéletrajzában is felidéz, André Malraux-tól hallotta Cziffra György, aki egy koncertturnéról visszatérőben ellátogatott a kisvárosba.

Ide kapcsolódik:
Olvastad már legújabb különszámunkat a Cziffra Fesztivál kapcsán?

„A templomba lépve lepusztult állapot látványa tárult szemem elé. Mintegy húsz autó parkolt nagy összevisszaságban. Minden feldúlva, kerombolva: a falak, az oszlopok, a plafon. Huszonnégy hatalmas, három méter magas, tátongó, csúcsíves lyuk mutatta az üvegablakok hajdani elhelyezkedését. A tetőzet eső idején átázott…”

De Cziffra György 1973-ban megvásárolta a kápolnát, és hiába folytak lassan a munkálatok, hiába került irdatlan mennyiségű pénzbe a felújítás, mániákusan hitt a vállalásban. Egy alkalommal Szalézi Szent Ferenchez imádkozott, és megtörtént a csoda, nagylelkű adományozók segítségével 1977-ben megnyílt a különleges koncertterem, amely a Cziffra György Nemzetközi Zongoraversenynek és a SenLiszt fesztiválnak is helyet ad.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X