Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Ezeket a felvételeket vinné magával Balázs János egy lakatlan szigetre

Ezeket a felvételeket vinné magával Balázs János egy lakatlan szigetre

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Lakatlan sziget címmel indult el a Papageno Rádió új, tematikus műsora, amelyben hétről hétre a hazai művészeti élet meghatározó képviselőinek személyes kedvenceit hallhatjátok. A február 18-i adás zenei anyaga Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész preferenciáit tükrözi:

Az első mű, ami mellett nem tudok szó nélkül elmenni, Grieg op. 45-ös c-moll szonátája, méghozzá két korszakalkotó zseni, Fritz Kreisler és Szergej Rachmaninov előadásában. Az a szabadság, újraalkotás és hangszín, amit ők képviselnek számomra etalon, és a 21. században is előremutató.

Hasonló módon lenyűgöz Martha Argerich és Jevgenyij Kiszin sziporkázó virtuozitása Lutosławski Paganini variációban. Ez a felvétel ékes példája annak, hogyan lép szimbiózisba két szólista és alkotnak valami igazán különlegeset. Fergeteges hatása van, csakúgy mint annak az előadásnak, melyen a Solti György vezette Chicagói Szimfonikusok Liszt Faust-szimfóniájának második tételét vezetik elő a nemesség, a nőiség, az igaz szeretet és odaadás szimbólumaként, ami az érzelmeink legmélyebb, belső rezdüléseit hivatott simogatni.

Vannak olyan zenei magaslatok, amiket nem lehet és talán nem is kell megérteni. Számomra ilyen, amikor Keith Jarrett játssza Harold Arlen Over the rainbow című dalát. Az, ahogy Jarrett ötvözni tudta a klasszikus zenét a jazz dallamvilágával nem csak unikális, de szinte besorolhatatlan. Olyan csúcsteljesítmény, amit csak élvezni kell és gyönyörködni benne.

Ide kapcsolódik:
Operett, Szkéné, Bajor Gizi és házastársi ping-pong a Papageno Klasszik következő adásában

Végül pedig, Cziffra Györgyhöz fordulnék, aki Rossini Tell Vilmos-nyitányát játssza saját átiratában. Bár nem maradt fenn felvétel Liszt Ferenc játékáról, de talán valahogy így játszhatott ő is. Van néhány olyan rész az előadásban, amit zongoristaként sem tudok megfejteni, úgy érzem, hogy az előadás kapcsán itt nem csupán technikai, de transzcendentális flow élményben lehet részünk. Cziffra György utánozhatatlan és unikális, boldogok lehetünk, hogy egy ilyen felvétel fennmaradt.


* Hallgassátok velünk a már mobilapplikáción is elérhető Papageno Rádió keddenként, 22 órakor kezdődő műsorát. Az applikációt androidra itt, iPhone-ra pedig innen tudjátok letölteni. Ismétlés csütörtökön 15, szombaton pedig 16 órától.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X