Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Budapesti Tavaszi Fesztivál „Génie oblige” - Liszt-maratonra készülnek a 40. Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitónapján

„Génie oblige” – Liszt-maratonra készülnek a 40. Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitónapján

„A lángész kötelez!” – ez volt a jelszava minden idők egyik legkiválóbb zongoraművész-zeneszerzőjének, aki hitvallásának élve, és zsenialitását igazolva – ismereteink szerint – körülbelül 1400 művet komponált élete során. Ám épp e rendkívül termékeny életmű lehet az oka annak is, hogy Liszt Ferenc egyes alkotásait viszonylagos ismeretlenség övezi, míg legnépszerűbb kompozíciói a világ minden nagy koncerttermében számottevő gyakorisággal hangzanak el.

- hirdetés -

Liszt e bámulatos munkásságát hivatott a lehető legváltozatosabban közönség elé tárni a budapesti Liszt-maraton, amely az idén 40 éves Budapesti Tavaszi Fesztivál felütése lesz a Magyar Nemzeti Múzeum termeiben. A szervezők a kerek évfordulóhoz kapcsolódva éppen 40 fiatal zongoristát kértek fel arra, hogy játékukkal megidézzék a romantikus 19. század egyik legjelentősebb művészének örökségét.

A BTF programjaival foglalkozó tematikus blogunkat itt olvashatjátok.

- hirdetés -

Számos, ma már nemzetközileg is elismert zenész debütált a Budapesti Tavaszi Fesztiválon a négy évtized alatt. A maraton kiváló alkalom arra, hogy az új nemzedék is hasonló előnnyel lépjen pódiumra. Nem mindennapi eset, hogy negyven ifjú, ám már-már professzionális zongorista lépjen fel egy ilyen speciális, átfogó program keretében. Mindannyian a Zeneakadémia jelenlegi vagy közelmúltbeli diákjaként igazolják a magyar zeneoktatás nívóját.

Április 3-án a késő délutáni óráktól kezdve egészen másnap estig tart a hangversenysorozat. A műsorösszeállítás egyik alapgondolata – amellett, hogy a fiatal művészek megmutatkozási lehetőségére koncentrál –, hogy az ünnepelt zeneszerzőt minél több oldaláról bemutassa, és minden alkotói korszakából adjon ízelítőt. Ezt a tematikát színesítik a maratonon elhangzó kamara- és kórusművek.

A sorozat első és utolsó három koncertje egyfajta válogatás, amely az előadó és Liszt kapcsolatát mutatja be, hiszen ezeken maguk a fiatal művészek állították össze műsorszámaikat.

A többi esetben a program megálmodói választottak adott műveket a fellépők számára, ugyanis fontos vezérgondolat az is, hogy az egyes ciklusok sorrendben kerüljenek a színpadra. E szerkesztés biztosítja, hogy minden zenekedvelő megtalálhatja a hozzá legközelebb álló muzsikát.

A lazább hangulatú koncertre vágyók például a Magyar rapszódiák, az etűdök és a Zarándokévek hallgatása közben érezhetik igazán otthonosan magukat, amit az is segít, hogy a közönség székek helyett kényelmes babzsákfoteleken elhelyezkedve adja át magát a zenének.

A nyitókoncert első hangjait Kiss Péter zongoraművész üti le, akinek előadásában megszólal többek között a Zarándokévek – Első év: Svájc című zongoraciklus első darabja, a Tell Vilmos kápolnája is. Ennek a műnek emelkedett hangulata és egyházias jellege vezeti be a hallgatóságot Liszt világába. Éjjel a szerző kései és vallásos művei csendülnek fel gyertyafénynél az elsötétített teremben. Napközben a gyerekeknek – a Zeneakadémia közreműködésével – a Liszt-kukacok Akadémiája kínál szórakoztató és ismeretterjesztő, tárlatvezetéssel egybekötött programot, amely kifejezetten Liszt Ferenc életére összpontosít.

A maratonon bármikor szabad a ki- és bejárás annak érdekében, hogy a közönség a lehető legszabadabban koncentrálhasson a hallottakra.

A sorozat Zárókoncertjén fellép a 2019-es Bartók Világverseny második helyezettje, Balogh Ádám, valamint Demény Balázs is. A Liszt-maraton Ránki Fülöp játékával zárul, a h-moll szonáta szólal meg utolsóként szombaton este.

Váltsa meg jegyét könnyedén ide kattintva.

Liszt zenéjének nem csupán Magyarországon van elkötelezett rajongótábora. Népszerűségéből fontos következtetést vonhatnak le a szárnyaikat most bontogató művészek is: Lisztet ugyanis – bámulatos technikai tudása mellett – kreativitása és újító szellemisége emelte ki kortársai közül, melyet elsősorban páratlan nyitottságának köszönhetett. Európa számos pontján járva magába szívta mindazt a tudást, tapasztalatot és értéket, amivel csak találkozott tevékeny és eseménydús élete során. A megszerzett szellemi muníciót pedig nem sajnálta továbbadni, és ahol csak megfordult, termékenyen hatott a zenei kultúra fejlődésére.

A Liszt-maraton két napja között a Bartók Rádió Notturno című programja éjféltől reggel 6-ig Liszt zongoradarabokat és kórusműveket sugároz majd.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.