Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Négy évtized után először nyílik Ferenczy Noémi-életmű-kiállítás

Négy évtized után először nyílik Ferenczy Noémi-életmű-kiállítás

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A magyar kárpitművészet megújítójaként ismert Ferenczy Noémi művészete előtt tiszteleg a Ferenczy Múzeumi Centrum február 21-én nyíló nagyszabású életmű-kiállítása.

- hirdetés -

A Szentendréhez több szálon is kötődő művészcsalád tagjainak nem először rendeznek kiállítást a Ferenczy Múzeumban – a most nyíló tárlat egy olyan sorozat része, amelynek korábbi alkalmain Ferenczy Károly és Ferenczy Béni életművével ismerkedhettek meg a látogatók. A tárlat különlegessége, hogy több mint negyven éve – az 1978-as Magyar Nemzeti Galériában rendezett bemutató óta – most először szentelnek önálló kiállítást a nemzetközi szinten is méltán elismert kárpitművész kivételes œuvre-jének.

Ferenczy Noémi: Nővérek – forrás: Ferenczy Múzeumi Centrum

A kiállítás a különleges szépségű szövött falikárpitok bemutatása mellett az ezekkel megegyező méretű kartonokon és színvázlatokon keresztül enged betekintést Ferenczy Noémi teljes életművébe és a rá jellemző különleges alkotói folyamatba. A most kiállított mintegy nyolcvan alkotás egy részét a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményének kiemelkedő és ritkán látható darabjai adják, de ezt kiegészítve számos magán- és közgyűjteményből is érkeztek művek Szentendrére.

Ferenczy Noémi egyik legértékesebb, különleges szépségű alkotása a Teremtés, mely az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből érkezett, és egyben a kiállítás címét is adta.

A Római Magyar Akadémia jóvoltából a művész négy falikárpitjának nagyméretű kartonja kerül hosszú idő után először bemutatásra – ezekkel a művekkel évtizedek óta nem találkozhatott a magyar közönség. A Szent István című monumentális falikárpit, Ferenczy Noémi egyetlen történelmi témájú alkotása, eredetileg a nyíregyházi polgármesteri hivatal falát díszítette, és most szintén látható lesz a kiállításon.

Ide kapcsolódik:
Összeszabdalta a vásznait - Most mindenki az ő képeiért verseng

Ferenczy Noémi munkássága nemcsak hazai, hanem nemzetközi viszonylatban is kimagasló, számos alkotását külföldi gyűjtemények őrzik. A kiállításon látható Nővérek című karton alapján készült falikárpit például a londoni Victoria and Albert Museum tulajdonában van. A szentendrei tárlaton több olyan alkotással is találkozhat a közönség, amelyek az elmúlt évek árverésein vagy a kiállítást előkészítő kutatómunka során bukkantak fel. A ma még lappangó Ferenczy Noémi művek felkutatása a kiállítás megnyitása után is folytatódik.

Ferenczy Noémi: Erdő – forrás: Ferenczy Múzeumi Centrum

A május 10-ig látogatható tárlatot több különleges program kíséri majd, emellett tárlatvezetésekkel és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is várják a szentendrei Ferenczy Múzeumba látogatókat. A kivételes életművet bemutató, új kutatási eredményeket is tartalmazó reprezentatív katalógus Bodonyi Emőke kurátor tanulmányával tavasszal jelenik meg a Ferenczy Múzeumi Centrum gondozásában.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X