Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Kreatív Európa történetek A városi lét jelenkori kihívásai

A városi lét jelenkori kihívásai

Mitől válik élhetővé és szerethetővé egy város? Hogyan tudjuk bevonni a helyi lakosokat egy-egy városrész fejlesztésébe és hogyan befolyásolhatják ezek a kezdeményezések a városrész identitását? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Shared Cities: Creative Momentum elnevezésű projekt, amely a városi lét jelenkori közösségi és urbanisztikai kihívásait járja körbe. Hat különböző országból tizenegy partner nemzetközi együttműködésének eredményeként számos kutatás, esemény, program került megrendezésre 2016 és 2020 között. A projekt hazai társszervezői a Kortárs Építészeti Központ és a Mindspace. Kobrizsa Ádámmal, a Mindspace vezetőjével beszélgettünk. 

- hirdetés -

„A városi tér és az emberek jóléte mára már kulturális kérdés is. Örülök, hogy az Európai Unió olyan projekteket is támogat, amelyek nem a klasszikus értelemben foglalkoznak kultúrával, hanem feszegetik a kulturális fogalmak határait” – hangsúlyozza a projekt jelentőségét Kobrizsa Ádám. 

- hirdetés -

A Mindspace csapata különböző kreatív ötletekkel próbálja összehangolni a városlakókat a környezetükkel: városi játékokat, kulturális és szakmai eseményeket, történetíró pályázatot szerveznek ennek érdekében. A Shared Cities projekt keretében főleg Józsefvároson belül foglalkoznak közösségépítéssel a kerületben elindult különböző városfejlesztési és identitáskereső folyamatokra reflektálva.

Rákócziterezés

A másik hazai szervezet, a Kortárs Építészeti Központ pedig két projektjével vesz részt az együttműködésben: a 2011 óta minden év tavaszán megrendezésre kerülő Budapest100 fesztivállal és a nemrég indult Csepel Művek projekttel.

A 2018-as Budapest100 keretein belül a két hazai szervezet szorosabban is együttműködött. Az eseménysorozat témája ebben az évben a terek voltak, így fontos szerepet kaptak a józsefvárosi terek is a Mindspace közreműködésével, amelybe a kerület különböző civil szervezeteit és intézményeit is igyekeztek bevonni.

A projekt átfogó célja, hogy közelebb hozza az embereket a városfejlesztéshez és urbanisztikához különböző közösségépítő és kulturális események vagy épp művészeti kezdeményezések által. A Mindspace szervezésében térspecifikus installációk, városi séták, kutatások és beszélgetéssorozatok valósultak meg, amelyek a VIII. kerületre hívták fel a figyelmet, olyan témákat feszegetve, mint a dzsentrifikáció, a városidentitás vagy a közösségi városfejlesztés. Ezen belül is a Rákóczi tér és környéke került fókuszba az elmúlt időszakban. Különböző eseményeken keresztül a negyed pozitív identitásán dolgoznak a helyi lakókkal közösen.

A cél egy közös vízió megalkotása egy élhetőbb, pezsgőbb és kreatívabb városrész kialakítása érdekében. 

„Nehéz helyzetben vagyunk most, mivel a mai politikai helyzet nem feltétlenül kedvez az alulról jövő kezdeményezéseknek. Ezért arra is keressük a választ, hogyan tudják az általunk szervezett események elérni az önkormányzati vagy a városi döntéshozókat és hogyan tudjuk befolyásolni a városfejlesztési stratégiák alakulását” – meséli Kobrizsa Ádám. 

A projekt főleg a közép-kelet-európai városokra fókuszál. A négyéves együttműködésben Belgrád, Berlin, Pozsony, Katowice, Prága, Varsó és Budapest különböző kulturális szervezetei vesznek részt. A partnerséget pedig a németországi Goethe Intézet vezeti. A Mindspace vezetője szerint a cégük az egyik legkisebb részt vevő szervezet, de ezért is jelentett a projekt jó lehetőséget számukra a tanulásra és a nemzetközi jó gyakorlatok elsajátítására. Emellett a négyéves periódus egyfajta biztonságot és tervezhetőséget hozott a szervezet életébe. 

Kreatív Európa Irodák hálózata minden, a Kreatív Európa Programban résztvevő országban, így Magyarországon is jelen van. Munkatársaink örömmel állnak a pályázók rendelkezésére a programmal kapcsolatos kérdések megválaszolásában, valamint a külföldi partnerkeresésben.

A Kreatív Európa Nonprofit Kft. az Európai Unió Kreatív Európa programjának hivatalos magyarországi koordinátora, fő támogatói az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Nemzeti Filmalap és az Európai Bizottság.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.