Papageno Radio
Blogok Bartók Világverseny Megnyílt a jelentkezés a Bartók Világverseny 2020-as zeneszerzői fordulójára

Megnyílt a jelentkezés a Bartók Világverseny 2020-as zeneszerzői fordulójára

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A páros években szokásos módon a zeneszerzők megméretésével folytatódik a
Bartók Világverseny és Fesztivál. A napokban megnyílt jelentkezésre ezúttal
vonósnégyesre írt műveket vár 40 év alatti komponistáktól augusztus 10-ig a
Zeneakadémia. A beküldött művek közül kerül majd ki az Eötvös Péter világhírű
zeneszerző vezette zsűri döntése után az egyik kötelező darab a Bartók Világverseny következő hangszeres fordulójára, az ifjú vonósnégyes formációk 2021-es megméretésére. A győztes alkotások november 28-án a Díjkiosztó Gálakoncerten hangzanak fel először.

A Világverseny sajátossága, hogy a Bartók életmű legjellemzőbb vonulataira: a hegedűre, a
zongorára és a kamarazenére, valamint a zeneszerzésre épülve teljesedik ki az egymást követő években. Bartók Béla születésének 135. évfordulóján, 2017-ben vette kezdetét a hegedűsök megméretésével. A hangszeres versenyek közötti, páros években a Zeneakadémia zeneszerzőversenyt rendez, és az itt díjazott művek közül választja ki a zsűri azt, amelyik bekerül a következő hangszeres verseny repertoárjába. A tavalyi zongoraverseny után

a 2020-as zeneszerzői fordulóra augusztus 10-ig lehet jelentkezni olyan új, vonósnégyesre írt művekkel, amelyekben a művészek muzikalitásukról és magas szintű technikájukról tehetnek majd tanúbizonyságot.

A pályamunka nem lehet kiadott vagy listázott mű, nem lehet nemzeti vagy nemzetközi zeneszerzői versenyen már díjazott mű, nem készülhetett róla kereskedelmi forgalomba került hangfelvétel, és 2020. november 28. előtt nem szerepelhet nyilvános előadáson.

„A vonósnégyest a kamaraműfajok legnemesebbikének tartják, minden zeneszerzőt vonz, éppen ezért a legtöbb komponál is ilyet. Nehéz műfaj, hiszen négy egyenrangú partner megszólalását kell koordinálni, de ettől csodálatos a feladat” – hangsúlyozza Fekete Gyula zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnökségi tagja, a verseny idei fordulójának művészeti vezetője.

Ide kapcsolódik:
Szokolay Ádám nyerte a 2019-es Bartók Világversenyt

A rangos zsűri elnöke Eötvös Péter világhírű magyar zeneszerző-karmester, tagja pedig Unsuk Chin, a Németországban élő, elismert dél-koreai komponista; Chaya Czernowin izraeli-amerikai zeneszerző, a Harvard professzora; Johannes Meissl neves hegedűművész, kamarazenész és tanár, a European Chamber Music Academy egyik művészeti vezetője, a Bécsi Zeneakadémia rektorhelyettese, valamint Fekete Gyula.

A verseny összdíjazása 10 000 euró.

A győztes alkotásokat a november 28-i Díjkiosztó Gálakoncerten fiatal formációk adják majd elő, a Zeneakadémia felkérését a Korossy Kvartett, a Kállai Kvartett és a Kökény Kvartett egyaránt elfogadta.

A részletes versenykiírás, a jelentkezési lap, zsűri tagjainak életrajza és további hasznos
információk is elérhetők ITT.

Promóció

Stream és színház

X
X