Papageno Radio
Címlap A 30 éves Purcell Kórus díjnyertes Conti-felvétele hallható a Papageno Rádió műsorán

A 30 éves Purcell Kórus díjnyertes Conti-felvétele hallható a Papageno Rádió műsorán

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Vashegyi György által vezetett Purcell Kórus és állandó partnere, az Orfeo Zenekar a spanyol Glossa Music Kiadónál megjelent sorozatában a francia barokk felvételek között megbújik egy igazi különlegesség.

Francesco Bartolomeo Conti (1681/82-1732) neve ma a hivatásos zenészek többsége számára is idegenül cseng, pedig kora egyik legfontosabb zeneszerzője volt, aki színpadi és egyházi műveivel egyaránt kiemelkedőt alkotott.

Firenzében született, és már a századfordulón egész Európa-szerte híres theorba- és mandolin-művész volt: 1701-től a bécsi császári udvar szolgálatában állt (eleinte mint theorba-művész, később mint udvari zeneszerző is), és kisebb-nagyobb megszakításokkal élete végéig a bécsi udvar kiemelten megbecsült zenésze maradt.

Műveit, köztük elsősorban színpadi kompozícióit egész Európában játszották és másolták: művészete vezető zeneszerzők sora (Telemann, Keiser, Händel, Bach és Zelenka) számára szolgált követendő mintául. Kortársai szakmai nagyrabecsülésének árulkodó jele, hogy a lemezre felvett Languet anima mea című motettája, illetve (a szerzői kéziratban „Missa Sancti Pauli” alcímet viselő) g-moll miséje többek között Bach, illetve Zelenka kézírásában maradt fenn!

Conti 1715-ben született nagy miséje rendkívüli jelentőségű, teljesen eredeti kompozíció, mely egyben valószínűleg a zenetörténet legkorábban írott „Credo-miséje”. Büszkék vagyunk rá, hogy az 1850-es évek óta tudomásunk szerint a világon első alkalommal adhattuk elő és vehettük lemezre: Scholz Anna közreadásával készült saját kiadásunk elsődlegesen a bécsi autográf partitúrán és fennmaradt szólamanyagon alapszik.

A lemez 2019. februárjában elnyerte a francia Classiquenews magazin Arany Hangvilla-díját a „Felfedezés” kategóriában, a kritika pedig így írt róla: „Vashegyi György karmester nagyszerűen ért a sokfős kórus vezényléséhez, mely sosem nehézkesen, hanem mindig élénken és artikuláltan szól keze alatt.”

Ide kapcsolódik:
Arany Hangvilla-díjat kapott az Orfeo Zenekar Conti-lemeze

Lemezünk meghallgatását követően keresett fel minket az Amsterdam-i Concertgebouw egyik programszerkesztője, hogy szeretné meghívni együtteseinket egy lemezbemutató koncertre, melyre végül 2019. október 5-én került sor az intézmény ritkaságokat bemutató sorozatában, telt ház előtt.

Ide kapcsolódik:
Hallgassa élőben a Concertgebouwból Vashegyi György együtteseinek vendégszereplését

A koncertet élő adásban közvetítette a holland NPO Radio 4, amely felvétel ide kattintva ma is visszahallgatható. A bemutatkozásunk olyan jól sikerült, hogy 2021. március 27-én újra a Concertgebouw impozáns színpadára léphetünk Rameau: Les Fêtes d’Hébé (Hébé ünnepei, avagy a líra mesterei) című opéra-ballet-jával, mely műnek magyarországi bemutatójára pár héttel korábban, március 8-án kerül sor a Müpában.

Conti „Missa Sancti Pauli” alcímet viselő g-moll miséje május 27-én 19 órától hallgatható meg a Purcell Kórus előadásában a Papageno Rádió műsorán:

Promóció

Stream és színház

X
X