Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Hernádi Judit és Kárász Eszter is hallható a Papageno Klasszikban

Hernádi Judit és Kárász Eszter is hallható a Papageno Klasszikban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának legközelebbi adása május 16-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Hernádi Judittal, Kárász Eszterrel, Köves Petrával és Sándor Andrással.

Lenyűgöző és időtálló vallomásokkal, különleges módon folytatódik az Élet.Történetek.hu sorozata. Az Orlai Produkciós Iroda 2017-ben nagy sikerrel mutatta be az Élet.Történetek.hu sorozatot, amelyben Lengyel Nagy Anna Táncsics-díjas újságíró megtörtént események alapján írt igaz történeteit ismerhette meg a közönség.

- hirdetés -

A sorozat most folytatódik, ezúttal is igaz történetekkel, ahogy a szerző fogalmaz: „méregerős magyar sorsokból”. Hétköznapi emberek igaz történeteit írta monológokká, hogy általuk olyan életeket, olyan embereket ismerhessünk meg, amiknek és akiknek a hitelessége kétségbevonhatatlan. Akár velünk is megtörténhetett volna. A következő hetekben ezeket Hernádi Judit, Járó Zsuzsa, Molnár Piroska, Ötvös András és Ullmann Mónika tolmácsolják.

Már a karantén időszakában készültek a felvételek, amelyeket a következő hetekben láthat a közönség az Orlai Produkciós Iroda YouTube-csatornáján. A különleges premierek időpontja szerdánként 19 óra, a videókat szombat este 20 óráig tekinthetik meg az érdeklődők, és minden történethez játék is kapcsolódik.

Hernádi Judittól, aki május 20. és 23. között látható majd, azt is kérdezzük, mi az, ami igazán fontos és szerethető számára a színészetben; hogyan tud leginkább kapcsolatba lépni a közönséggel, az Élet.Történetek.hu gyakran a hétköznapi történésekből merít, de drámaisága miatt izgalmas: a monológ mint műfaj miért érdekes egy színész számára?

Kárász Eszter színész, énekes sok gyerek és szülő kedvence is, hiszen zenekarával, az Eszterlánc zenekarral rengeteg koncerten muzsikált az elmúlt években, de dr. Bigyó bohócként számos budapesti és vidéki kórházba is jár kollégáival, a Piros Orr Bohócdoktorokkal a beteg gyerekeket megnevettetni, így gyógyulásukat elősegíteni. Ha valaki hallotta már Edith Piaf- vagy francia sanzonestjét, biztosan hallani akarja a következőt is. Sokoldalú művész, akit a karantén ideje alatt is láthatunk, hallhatunk – például mesét olvasni saját oldalán.

Hangszerbemutató sorozatot is indított, amely a Csányi5 Facebook-oldalán látható vasárnap délelőttönként. Az április óta futó projekt következő állomása május 17-től látható. Kárász Esztert arról is kérdezzük, az online tér milyen lehetőségeket ad számára; a hangszerbemutató hogyan épül fel; a bohócdoktorok online vizitje milyen tapasztalatokat hozott, és mit tervez a karantén utáni időszakra?

Elindult a p’ARToló, egy előadóművészeket, társulatokat és kulturális intézményeket támogató innovatív kezdeményezés. A p’ARToló önkéntes alapítóinak célja a magyar kulturális szféra életben tartása és a művészek folyamatos támogatásának biztosítása a koronavírus okozta, kihívásokkal teli helyzetben.

Ide kapcsolódik:
Művészeket támogató portál indult p’ARToló néven

A weboldalon a támogatók gyorsan és egyszerűen segíthetik kedvenceiket akár egy kávé vagy ebéd árával. A felhívás elsősorban az egyéni művészeknek, társulatoknak, intézményeknek szól, akik egy űrlap kitöltésével, díjmentesen jelentkezhetnek a p’ARToló felületére. Mind egyedi oldalt kapnak, így könnyedén terelhetik rajongóikat a megfelelő helyre, ahol a támogató egy kattintással kiválaszthatja, hogy egy kávé, ebéd vagy színházjegy árával, esetleg egyedi összeggel szeretné-e kedvenceit segíteni. A honlap készítői létrehoztak egy Facebook-oldalt, ahol folyamatosan követhetőek a fejlemények, és minden jelentkezőről bejegyzés készül. Emellett minden művészt megkérnek, hogy hirdesse egyedi p’ARToló weboldalát, hiszen így tudja eljuttatni üzenetet saját közönségéhez.

Köves Petrát, a p’ARToló ötletgazdáját és szervezőjét arról is kérdezzük, mi volt a kezdeményezés elsődleges célja; a művészeket nagyon megosztja a támogatás igénylése, van, akinek ez életmentő, míg valaki kellemetlennek érzi; hogyan tudja a rendszer segíteni a művészt; a vírus után hogyan működtetik tovább a rendszert: jelenthet-e ez egy új típusú mecenatúrát?

Magyarország első online cirkusza várja a cirkuszrajongókat: minden csütörtökön 15 órától élőben jelentkeznek be a cirkusz művészei egyenesen a manézsból. Betekinthetünk a színfalak mögé, sok érdekességet tudhatunk meg, sőt, még játék is várja a közönséget. Aki pedig lemarad a korábbi előadásokról, minden szombaton és vasárnap megnézheti azokat, természetesen az online térben, a Fővárosi Nagycirkusz Facebook-oldalán.

Az online adásokban izgalmas interjúk, cirkuszpedagógiai feladványok, kulisszatitkok, nyereményjátékok, cirkusztörténeti érdekességek és zsonglőroktatás is szerepel. Ennek kapcsán Sándor András cirkuszpedagógiai koordinátortól azt is kérdezzük, hogyan állt össze az online programsorozat, kiket szerepeltetnek; mi az online cirkusz előnye és legfőbb érdekessége; kiket láthatunk a manézsból a következő hetekben; külföldi társulatok bekapcsolódnak-e, és milyen játékok, feladatok várnak ránk hetente?


* A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2020. május 17-én, vasárnap este hét órától kerül sor.  Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is. A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X