Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Ők a Bloomsday in Budapest gitárpályázat nyertesei 

Ők a Bloomsday in Budapest gitárpályázat nyertesei 

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Június 16-án, a Bloomsday alkalmából jelentették be annak a kortárs zenei gitárpályázatának a győzteseit, melyet Bloomsday in Budapest címmel hirdetett meg az írországi Contemporary Music Centre, a Budapest Music Center és Írország Nagykövetsége Koltai Katalinnal együttműködésben. A kiválasztott zeneszerzők kompozícióit a Bloomsday in Budapest 2021 programjaként mutatják be a BMC-ben.

A Bloomsday Project az ír Contemporary Music Center, Koltai Katalin gitárművész, a Budapest Music Center és az Őexcellenciája Ronan Gargan nagykövet úr által vezetett magyarországi Ír Nagykövetség közös szervezésében valósul meg. A projekt születése Koltai Katalin írországi látogatásához köthető: a gitárművész 2019 márciusában előadást tartott a TU Dublin Conservatory of Music & Drama által megrendezett Dublin Guitar Symposiumon, és hangversenyt adott a dublini Magyar Nagykövetségen.

- hirdetés -

A projekt célja olyan művek nemzetközi bemutatása, melyek feszegetik a klasszikus gitár idiomatikus határait, újszerűen árnyalják a hangszer karakterét és ezáltal gazdagítják a 6 és 8 húros gitár repertoárját. A pályázat lehetőséget nyújt magyarországi és írországi szerzőknek új nemzetközi kapcsolatok kialakítására, és műveik új közönség előtt történő bemutatására.

A Contemporary Music Center pályázati felhívására számos pályamunka érkezett be, ír és magyar kortárs szerzők új gitárműveivel. Tizenegy kompozíció került kiválasztásra, melyeket Koltai Katalin mutat majd be a BMC-ben 2021. június 16-án megrendezett koncerten. A magyarországi előadás az Ír Nagykövetség 2021-es Bloomsday programsorozatának része lesz, de a kompozíciók 2020 és 2021 során Írországban is bemutatásra kerülnek. Az előadójuk, Koltai Katalin nemzetközileg elismert gitárművész, szólista és kamarazenész, aki rendszeresen lép fel jelentős zenekarokkal, és a kortárs zene elhivatott képviselője.

A pályázaton kiválasztott ír zeneszerzők: Daragh Black Hynes, Seán Clancy, Benjamin Dwyer, Gráinne Mulvey és Ian Wilson. A hazánkat képviselő zeneszerzők közül Balogh Máté, Alessio Elia, Gryllus Samu, Szászi Petra, Szőcs Márton és Tornyai Péter került kiválasztásra.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X