Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok 70 Szokolay Szokolay Sándor elfeledett miséjének nyomába eredt a Szent Efrém Férfikar

Szokolay Sándor elfeledett miséjének nyomába eredt a Szent Efrém Férfikar

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Szokolay Sándor Missa Brevis férfikarra című alkotása 1983. január 5-én, Vízkereszt előestéjén készült el. A mise a Szófiai Férfikar felkérésre született. A bemutató körülményeiről nincsenek feljegyzések és a zeneszerző később sem hallotta művét. 

35 év elteltével, 2018. december 8-án Szokolay Sándor halálának 5. évfordulóján megrendezett emlékhangversenyen a Szent Efrém Férfikar előadásában szólalt meg először Magyarországon a Missa Brevis. A kórus azóta is műsoron tartja a misét.

A tételek: 1. Kyrie, 2. Gloria, 3. Sanctus, 4. Agnus Dei

 

A kotta a Szokolay-kórusművek összkiadás – Férfikarok kötetben idén jelent meg a Legend Art kiadó gondozásában.

- hirdetés -

Bubnó Tamás a Szent Efrém Férfikar művészeti vezetője a magyarországi bemutató alkalmából írt a Missa Brevis-ről: „Úgy vélem, jó misét írni egyike a legnagyobb kihívásoknak a klasszikus zenében. Íme néhány buktató: 1. adott és kötött a szöveg, 2. időtartamában illeszkednie kell a liturgia szövetébe, 3. stílusa nem lehet túl szép, túl kecses, túl magamutogató és persze túlságosan csúnya sem, mert a híveknek az Isten felé fordulását és az imádkozásban való elmélyülését kell segítenie. S ha mindezeket a kívánalmakat hordozza a miseciklus, s ennek ellenére nem unalmas és szürke zeneileg, nos, akkor a komponista tehetsége és tudása megkérdőjelezhetetlen. Ilyen „jó mise” Szokolay Missa brevis-e.

Mestermunka, az Úr áldásával – véleményem szerint.

Egyik szemem sír, hogy miért kellett a megírása óta eltelt 35 évben nélkülözni itthon ezt a remek misét, másrészt öröm és büszkeség számomra, hogy a Szent Efrém Férfikarral mi mutathatjuk be. Szeretve tisztelt egykori zeneakadémiai tanárom, atyai barátom soha nem beszélt nekem erről a műről, amikor a Missa Pannonicát és más műveit tanultuk, énekeltük, lemezre vettük a Tomkins Énekegyüttessel. Szép, rengeteg tapasztalatot felgyűjtő időszaka volt az életemnek. Fontos üzenet Sándortól ez a Missa brevis most számomra, ami egyben egy tartalmas beszélgetés is vele: mindig hitben, mindig szeretettel, mindig tehetségesen – hiszen erre lettünk teremtve.”

A felvételen Bubnó Tamás vezényletével a Szent Efrém Férfikar avatott előadásban szólal meg a rendkívüli nehézségű Missa Brevis:

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X