Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Tizenhárom bemutató, köztük opera és operett is várható a Csokonai Színház új...

Tizenhárom bemutató, köztük opera és operett is várható a Csokonai Színház új évadában

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Csokonai Színház tizenhárom új bemutatóval készül a következő évadra, köztük olyan klasszikusokat is láthat majd a közönség, mint Erkel Ferenc Bánk bán című operája Vidnyánszky Attila, vagy Arany János Toldija Valcz Péter rendezésében, de színre viszik A kaméliás hölgy történetét is.

Ismét meghívást kapott Pass Andrea, aki a hatalmi visszaéléseken alapuló abúzusokról ír darabot, bemutatják Bornemisza Magyar Elektráját és Dürrenmatt-tól Az öreg hölgy látogatását is. Az utóbbi két előadás premierje a járvány miatt maradt el.  Az évad egyik vígjátékát, Xavier Daugreilh Őszintén szólva című darabját a színház igazgatója, Gemza Péter, míg Alexis Michalik Edmondját a Debrecenben már jól ismert Keszég László rendezi.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Eldőlt – Debrecenbe költözik a Természettudományi Múzeum

Hamarosan elkezdődnek a próbák. Visszatérnek a színház falai közé a Kimondhatatlan és Az öreg hölgy látogatása szereplői, akik már a járvány előtt elkezdték a munkát. Júliusban kezd próbálni az Őszintén szólva stábja. A Magyarországon először látható a Molière-díjas francia szerző vígjátéka, amely komikus helyzetek sorozatában tárja elénk, hogy hogyan fulladozik a 30 és 40 év közötti korosztály a hazugságok hálójában.

A koronavírus-járvány miatt nem tudta bemutatni egy már kész, illetve egy a próbafolyamat közepén járó előadását a színház. Bornemisza Magyar Elektrájának bemutatója a színházak bezárása után két nappal lett volna. A színészek a kényszerű megtorpanás után nyilván nagyon várják, hogy a közönség elé lépjenek. A Magyar Elektra premierje, Tolnai Hellával a főszerepben október közepén lesz. Szabó K. István, a darab rendezője a készülő debreceni előadás kapcsán úgy nyilatkozott, hogy

„különösen vonzzák a végjátékok, az olyan drámai helyzetek, amelyek nagyívű próbatétel elé helyezik az embert.”

Az öreg hölgy látogatása bemutatója március 26-án lett volna, de a szigorító intézkedések miatt két héttel a bemutató előtt a szereplők befejezték a próbákat, majd a virtuális térbe költöztek. A darabot októbertől láthatják a nézők. A főbb szerepeket Kubik Anna, Varga Klári, Herczeg Tamás és Bakota Árpád játsszák.

Keszég László rendezi Alexis Michalik Edmond című vígjátékát is. Az angol-francia származású színészből lett drámaíró nagysikerű darabjának magyarországi ősbemutatójára készül a debreceni társulat. Mi áll egy remekmű hátterében?  Milyen az író személyisége? Keszég László miskolci Cyrano-rendezése után személyes tartozását rója le, amikor felfedi előttünk, hogyan születhetett a mindenki által ismert büszke, talán kissé könnyen sértődő, de szellemesen önironikus szerelmes lovag figurája.

Ide kapcsolódik:
Erkel Bánk bánja lesz az első előadások egyike, amit a hosszú csend után hallhatunk

Visszatér a Csokonai Színházba Sardar Tagirovsky, aki Dosztojevszkij A félkegyelmű című regényének színpadi változatával mutatkozott be Debrecenben. Tagirovsky ezúttal A kaméliás hölgy történetének új változatát írta meg Adorján Beáta dramaturggal. A botrányos, a „bukott nő” történetek, hol így, hol úgy, mindig is részei voltak az emberiség történetén átívelő különböző koroknak, részleteikben azonban többnyire a kulisszák mögött maradtak. Gyerekkorunk első benyomásai nagy jelentőséggel bírnak: a nemekkel, a szerelemmel, a testiséggel való ismerkedés sok esetben tabutéma.

A tabuval foglalkozik a Finálé is. Pass Andrea ismét írói és rendezői felkérést kapott a debreceni színháztól. Új darabja az iskolában megtörtént eseményeken, diákok, pedagógusok és szülők élményein alapszik, ugyanakkor minden zárt közösséget érintő problémát feszeget. Témája – a hatalmi visszaéléseken alapuló abúzusok, kártékony gesztusok, érzelmi manipuláció és annak feldolgozása – feltáratlan terület, mondhatni tabu vagy szőnyeg alá sepert téma. A darab bemutatója decemberben lesz.

Ulrich Hub Nyolckor a bárkán című mesejátékában Noé bárkájának jól ismert története elevenedik meg. A fiatalokat várja Arany János Toldijának zenés feldolgozásával is a Csokonai Színház, mintegy kiegészítve a Kinek az ég alatt már senkije sincsen című, Arany János életét 13 képben elmesélő, 2017-ben bemutatott ifjúsági előadást. A darabot Valcz Péter állítja színpadra. A rendező szerint Toldi Miklós története egy igazi kibontakozás-történet. Különös, hogy sorsának jobbra fordulása, énjének kibontakoztatása éppen akkor kezdődik el, amikor a legmélyebbre kerül: gyilkosságot követ el és számkivetetté válik.

Az évad kezdetén mutatják be a Lázár Ervin Programba készült Herkules – A kezdetek című mesejátékot. A történet az egyéni vágyak és a közösséghez való tartozás között lévő ellentét problematikáját tematizálja a kamasz Herkules útján keresztül.

Ide kapcsolódik:
Nagy-Britannia Lázár Ervin angolul megjelent könyvéért rajong

Három zenés darabbal készül a színház a következő évadra. Erkel Bánk bán című operáját Vidnyánszky Attila rendezésében, a Co-opera és a Csokonai Színház közös produkciójaként mutatják majd be Debrecenben. „Az új előadással a nemzeti összetartozás éve előtt szeretnénk tisztelegni, és úgy érezzük, a jelen fényében az emlékév ideája még erőteljesebb” – fogalmazott Dr. Vadász Dániel, a Co-opera alapító producere. A bemutató augusztus 20-án lesz a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

llja Bocsarnikovsz új oldaláról mutatkozik be 2021 márciusában. Az orosz rendező a Hogyan nevezzelek?, a Három nővér, a Lear és a Don Quijote után az Óz, a csodák csodája című musicalt állítja színpadra. A rendező így ír a musicalről: „Az Óz egy lány hihetetlen kalandja, aki azért jött, hogy megmentse a világot és segítsen a barátainak. A történet a vidámság és a boldogság csodálatos elegye, kaland és humor, gyerekek és felnőttek mély megelégedettségére. Gyermekkorunkból mindannyian emlékszünk Óz történetére és most, a színház különösen nehéz időszakában nagyon fontos, hogy beszéljünk a boldogságról és a fényről. Eljön az idő később, hogy a jelen helyzetünket elemezzük. Most jöjjön a fény és a mosoly! Gyönyörű zenével, egy nagyszerű színházban, tehetséges színészekkel!”

A cirkuszhercegnő Kálmán Imre egyik legtöbbet játszott operettje a Csárdáskirálynő és a Marica grófnő mellett. Igazi kuriózumra számíthatnak a nézők, hisz az előadást a debreceni színházban már számos alkalommal látott Recirquel Újcirkusz Társulat és a Csokonai Színház közös produkciójaként mutatják be. Szerelem, csalódás, boldog egymásra találás – a történetet Vági Bence táncos, koreográfus, rendező, a Recirquel Újcirkusz Társulat alapítója és művészeti vezetője viszi színre.

Janka Barnabás távozik a társulattól. Új tagként Pálóczi Bencét szerződteti a színház, aki a Nemtudomka című mesejátékban már szerepelt a debreceni teátrumban. A bérletek árusítása előreláthatólag július közepén kezdődik.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X