Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok JM blog Ismét megrendezik a Nemzetközi Kürt Akadémiát a Balatonnál

Ismét megrendezik a Nemzetközi Kürt Akadémiát a Balatonnál

Augusztus 16-23. között immár ötödik alkalommal kerül megrendezésre Balatonfüreden a Nemzetközi Kürt Akadémia Zempléni Szabolcs, a hamburgi zene- és táncművészeti főiskola professzorának művészeti vezetésével.

- hirdetés -

A kurzus kiváló, nemzetközileg is elismert vendégtanárai Christian-Friedrich Dallmann, a berlini UdK főiskola professzora, Takács Miklós, a Dresdai Staatskapelle zenekar kürtöse, Szőke Zoltán, a Budapesti Fesztiválzenekar első kürtöse és a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanára, Erdei Péter a Bécsi Rádiózenekar művésze és Borbíró Máté, a pécsi Pannon Filharmonikusok első kürtöse.

Zempléni Szabolcs már 17 évesen a Concertino Prága Nemzetközi Kürtverseny első helyezettje és miniszteri különdíjasa, a következő években pedig több nemzetközi verseny győztese. 2005‐ben első magyarként elnyerte a müncheni ARD Nemzetközi zenei verseny 1. díját. Szólistaként számos koncertet adott Európában, Amerikában, Afrikában és Ázsiában egyaránt. Kamarapartnerei között Keller András, Várjon Dénes, Várdai István, Nagy Péter, Christoph Eschenbach, Frank Peter Zimmermann és az Elena Baskirova neve is szerepel. Szabolcs a hamburgi zene- és színművészeti főiskola professzora, illetve a londoni Trinity Music College és a Tokyo Music College vendégprofesszora. Első szólólemeze (Colours of the French Horn) 2011‐ben jelent meg az Oehms Classics kiadásában.

- hirdetés -

A nyolc napos kurzus 36 hallgatója között a magyarok mellett német, francia, cseh, szlovén és svájci diákok is vannak. Két korcsoportban zajlik a képzés: külön készülnek a 17-28 év, valamint a 12-16 év közötti tehetséges zenész növendékek. A hét során neves magyar, német és holland hangszerkészítő mesterek kiállítását is megtekinthetik az érdeklődők. A kurzus eseményeinek a balatonfüredi Református Általános Iskola és a Ferencsik János Zeneiskola ad otthont, ahol a diákok minden nap egyéni, illetve kamaraórákon vesznek részt, emellett zongorás próbákra is lehetőségük van a Berlinből érkezett japán zongoraművész, Akiko Nikami vezetésével.

Augusztus 18-án 18 órakor a kurzus résztvevői különleges előadásra vállalkoznak: vitorlásokra szállnak, és a közel 40 kürtös négy hajóról ad fél órás koncertet a Balaton vizén a Tagore-sétány és a füredi Hajóállomás közönsége számára. A vitorláshajókat a Füredyacht Charter és Oktatóközpont biztosítja számukra. (Esőnap: aug.19.)

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.