Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Az építészetszociológiától a Zsoldos Péter-díjig - Ízelítő a Papageno Klasszik műsorából

Az építészetszociológiától a Zsoldos Péter-díjig – Ízelítő a Papageno Klasszik műsorából

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának legközelebbi adása november 28-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Kishonthy Zsolttal, Tamáska Mátéval, Zombor Leventével és Zsoldos Dáviddal.

- hirdetés -

Ujj Zsuzsi Repeta című kiállítása december 4-ig tekinthető meg a MissionArt Galériában. A fotós, performer, dalszerző, a magyar underground egyik különleges alakja a nyolcvanas években kezdett fotózni, és ezek a fekete-fehér fotók, amelyeket alapvetően magáról készített, egyre keresettebbek lettek, betörtek a műtárgypiacra. Számos alkotása hazai, illetve külföldi magángyűjteményekbe került, de jelentős műveket találunk a Ludwig Múzeum és a pécsi Janus Pannonius Múzeum gyűjteményében is. Nyolc évvel ezelőtt, 2012 májusában nyílt az első kiállítása a MissionArt Galériában, amelyen jó húsz évvel az utolsó Ujj Zsuzsi-képek megszületése után újra előkerültek az 1985–1991 között készült képek a fiókokból, szekrényekből, a garázsból, amelyek egy egyedülálló életművet vázolnak fel.

- hirdetés -

A Repeta című kiállítás kapcsán Kishonthy Zsolt művészettörténészt, a MissionArt Galéria vezetőjét, a kiállítás kurátorát kérdezzük,

„Bécs és Budapest urbanisztikai párhuzamait a Monarchia idejében szokás keresni, holott az első világháború utáni fél évszázadban is bőven akadnak párhuzamok. 1920-ban a világvárosi ambícióktól fűtött dunai fővárosok egyszeriben egy-egy kisállam közepén, sőt inkább szélén találták magukat. A kiállítás innen indulva jut el a ’rövid huszadik’ század végéig, a hetvenes évekig. Az ekkor felfutó tömeges panelépítkezések és a metróberuházások már egy másik, korunkat megelőző huszadik századról szólnak” – olvasható a Bécs és Budapest párhuzamos városképei a 20. századból című kiállítás ajánlójából, amely november 30-án nyílik meg az online térben. A TérTár Műhely és a Magyar Építőművészek Szövetsége szervezésében létrejött tárlaton képviselteti magát az Osztrák Kulturális Fórum Budapest, a Magyar Nemzeti Levéltár, valamint a Bécsi Magyar Történeti Intézet.

A kiállításról Tamáska Máté építészetszociológussal, a tárlat kurátorával beszélgetünk.

Versenyt, amelynek idén magyar díjazottja is volt: a Talamba Ütőegyüttes. Az 1999-ben alakult egüttes tagjai – Grünvald László, Nagy Tamás, Szitha Miklós és Zombor Levente – diákként találkoztak és barátkoztak össze a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Koncertjeiken éppúgy találkozhatunk Bach fúgáinak vagy Muszorgszkij Egy kiállítás képeinek crossover átiratával, mint a Magashegyi Underground dalainak újragondolásával, jazz-zel, népdalokkal, az afrikai törzsi ritmusokkal, vagy éppen balkáni dallamokkal. Az idei Manhattan Zenei Versenyt a járványhelyzet miatt online bonyolították le. A világ minden tájáról beérkezett, több száz produkció közül a Talamba ezüst különdíjat nyert a Carnegie Hall által delegált zsűritől.

Zombor Leventével, a Talamba vezetőjével beszélgetünk többek között arról, hogy hogyan kerültek be a versenybe, és miért fontos ez a díj számukra?

A Zsoldos Péter-díj egy magyar irodalmi díj, amelyet évente ítélnek oda a science fiction műfajban elért teljesítményért. A díjat 1998-ban alapította az Avana Egyesület és Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata. A díj nevét Zsoldos Péter íróról kapta, aki a tudományos-fantasztikus irodalommal 1957 után kezdett foglalkozni. A Zsoldos család 2020-ban átvette az egyesülettől a díj gondozását, és egy szakmai testületre támaszkodva új alapokra helyezte. Új zsánerekkel és egy fordítói kategóriával bővül a pályázat, a lebonyolításában pedig a nemzetközi gyakorlathoz igazodik a külföldön talán leginkább jegyzett magyar sci-fi író emlékére alapított díj. A megújult díjat 2021. április 20-án, az író születésnapján adják át először, külön a 2019-es és a 2020-as év legkiemelkedőbb alkotóinak, regény, novella és műfordítás kategóriában. A legfontosabb változás, hogy a science fiction mellett a fantasy és a fantasztikum más területén megjelenő művek is nevezhetők lesznek. 

A Zsoldos Péter-díjról az író fiával, Zsoldos Dáviddal beszélgetünk.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2020. november 29-én, vasárnap este hét órától kerül sor.  Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.