Papageno Radio
- hirdetés -
Rádió Papageno Klasszik Interjú Csányi Jánossal, Kovács Krisztinával és Oláh Vilmossal 2021 első Papageno Klasszikjában

Interjú Csányi Jánossal, Kovács Krisztinával és Oláh Vilmossal 2021 első Papageno Klasszikjában

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának első idei adása január 2-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Csányi Jánossal, Kovács Krisztinával és Oláh Vilmossal.

- hirdetés -

Karácsonyi dalok Európáért címmel mutattak be karácsonyi koncertfilmet Angelika Korszynska-Górny kárpátaljai magyar-ukrán származású, Lengyelországban élő lengyel zeneszerző Három nemzet karácsonya című lemezéből. A filmben három nép – a magyar, a lengyel és a ruszin – vallásos karácsonyi népi énekei hangoznak el, mai feldolgozásban. Közreműködik Petrás Mária erdélyi-csángó népdalénekes, valamint Varga Gabriella és Trill Zsolt színművészek. A lengyel zeneszerző művét alapul vevő karácsonyi koncertfilm helyszíne az egri Páduai Szent Antal templom. A dalokat Angelika Korszynska-Górny tizenkét fős lengyel zenekara kíséri. A dalok között Szent II. János Pál pápa, valamint Esterházy János gondolatai hangoznak el Európáért és Közép-Európáért. 

- hirdetés -

A karácsonyi koncertfilm rendezője a Jászai Mari-díjas rendező, producer, Csányi János, akitől azt is kérdezzük, Angelika Korszynska-Górny hogyan képviseli gondolatiságával, zeneiségével a hagyományokat, amelyek évszázadokon át összekapcsolták a közép-európai népeket; a karácsonyi énekek központi eleme hogyan elevenedik meg a filmben; hogyan lehet jó koncertfilmet készíteni, mire kell figyelni?

A Várfok Galéria az egyik első kizárólag kortárs művészetre specializálódott magánalapítású galéria, melyet Szalóky Károly közvetlenül a rendszerváltás után, 1990-ben alapított. A célja magyar és külföldi mesterek és pályakezdő tehetségek képviselete, kiállítások szervezése, valamint tárlatvezetések szervezése, saját készítésű kiadványok megjelenítése. Kezdetektől itt állított ki feLugossy László, Bukta Imre és Roskó Gábor is. Ma már a hazai neoavantgárd második nemzedékét is megismerhetjük a 300 négyzetméteres kiállítóteremben: az állandó művészgárdában olyan nevek szerepelnek, mint Czigány Ákos, Győrffy László, Korniss Péter vagy Rozsda Endre. A Várfok Project Roomban pedig fiatal, pályakezdő alkotók és vendégművészek mutatkozhatnak be. A Várfok Galéria működése óta rendszeresen részt vesz hazai és nemzetközi művészeti vásárokon, kiállításokon, illetve szoros kapcsolatokat ápol külképviseleti intézményekkel, kulturális intézetekkel.

Kovács Krisztinát, a Várfok Galéria művészeti vezetőjét arról is kérdezzük, az alapítói szándék hogyan definiálta a Várfok Galéria jellegét, stílusát a többi kiállítótérhez viszonyítva?

Oláh Vilmos Liszt-díjas hegedűművész szólistaként a világ számos pontján, fesztiválokon és koncerttermekben is fellépett már. Vendégprofesszorként kurzusokat vezetett Peking, Tajpej, Havanna, Saigon, Hanoi, Bangkok, Delhi, Kalkutta és az amerikai Montana állam zenei intézményeiben. Koncertmesterként 1990-től kezdve tevékenykedik. Vezette a Magyar Állami Operaház, a Budafoki Dohnányi Zenekar és a MÁV Szimfonikus Zenekar együtteseit. 2005-ben csatlakozott a Liszt-díjas Auer Vonósnégyeshez. Számtalan hazai és külföldi koncert mellett lemezre vették Lajtha László tíz kvartettjét és zongora-kamarazenéjét is. 2010 óta első koncertmesterként irányítja a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát és a Siam Filharmonikus Zenekart. A The Violin Alone című, az amerikai PBS csatorna gondozásában készült filmjéért Emmy-díjat kapott. A Lajtha- és Liszt-díjas művészt 2019-ben három rangos ázsiai zenei szervezet is tiszteletbeli tagjává választotta. 2020 nyarán Oláh Vilmost világszerte végzett kultúrdiplomáciai tevékenysége, humanitárius munkája, Magyarország legmagasabb szintű kulturális képviselete emelte a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend tagjai közé. Az új évet rögtön koncerttel indítja a hegedűművész, január 9-én ugyanis a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával és Vásáry Tamással közös koncertjén három Mozart-mű csendül majd fel.

Kétrészes interjúnkban arról is beszélgetünk Oláh Vilmossal, hogy mikor érezte először úgy, hogy a hegedű és ő elválaszthatatlanok; melyek voltak eddigi legemlékezetesebb koncertjei, a magyar zenei élet egyik követeként mire törekszik külföldi fellépései során, mikor kezdődött barátsága Vásáry Tamással; illetve közös eseményeiken mit szeretnek leginkább játszani, és mit láthatunk január 9-i koncertjükön?

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2021. január 3-án, vasárnap este hét órától kerül sor.  Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is.

 

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.