Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Online aukcióktól a 2020-as irodalmi Nobel-díjig – Ízelítő a Papageno Klasszik műsorából

Online aukcióktól a 2020-as irodalmi Nobel-díjig – Ízelítő a Papageno Klasszik műsorából

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának legközelebbi adása december 12-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Kelen Annával, Papp Mátéval, Szekrényes Miklóssal és Szlukovényi Katalinnal.

- hirdetés -

Idén online, két részletben rendezik meg a Virág Judit Galéria téli aukcióját. December 18-án háború utáni és kortárs művekre, míg december 19-én klasszikus művekre lehet licitálni. Kalapács alá kerül Munkácsy Mihály Naplemente című festménye és Tihanyi Lajos Aktja is. A művek több mint 100 év elteltével csak napjainkban kerültek újra a magyar közönség elé.

Az aukciós anyag online, valamint december 17-ig a Virág Judit Galériában is megtekinthető. 

- hirdetés -

A nagy nemzetközi aukciósházak gyakorlata azt mutatja, hogy az online térben kiemeltebb figyelem övezi a tematikus árveréseket, ezért a Virág Judit Galéria egymás követő két nap rendezi meg téli árverését. A liciteket a galéria saját online felületén, telefonon és vételi megbízással várják. Az első napon 59 tétel kerül kalapács alá, többek között Reigl Judit, Rozsda Endre, Fiedler Ferenc, Nádler István és Méhes László művei, másnap pedig klasszikus művekre lehet licitálni.

Az online árverésről Kelen Annát, a Virág Judit Galéria művészettörténészét kérdezzük.

Ide kapcsolódik:
Életműrekordok születtek a Virág Judit Galéria kortárs műveket kínáló árverésén

A StageHive 800.000 forint összdíjazású pályázatot hirdetett a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került alkotók, társulatok, előadóművészek támogatására. Maximum 4 perc hosszúságú, a 2020/2021-es évadban megvalósuló előadó-művészeti projektet kreatív és szórakoztató formában bemutató videóval lehetett jelentkezni. A határidő lejártáig 78 db pályázat érkezett be, amelyre a közönségtöbb mint 77.000 szavazatot adott le. Az idei pályázat egyik győztese a Resti Kornél és Zenekara, aki „a múlt ködéből és a jövő előszeléből felbukkanó jelenség; az irodalom és egyéb emberi lomok szertelen leltárosa, bohém krónikása.”

Papp Mátétól, a zenekar vezetőjétől azt is kérdezzük, mit és hogyan képvisel a formáció, illetve mire használják a nyereményt és a lehetőséget?

Ide kapcsolódik:
Ők lettek a StageHive videópályázatának legjobbjai

Szekrényes Miklós könyvtáros, tanár, író, irodalomszervező, fociedző. Írásai jelentek meg a Bárka online-on, az Élet és Irodalomban, az Irodalmi Szemlében, az Iskolakultúrában, a Látóban, a Litera.hu-n, a Műútban és a Pannon Tükörben. 2006 óta szervez egy irodalmi/művészeti programsorozatot SMS néven Sajóvámoson. Néhány nappal ezelőtt jelent meg Élni olyan – meghalni olyan című novelláskötete, de szintén friss esemény, hogy az idei Pannon Tükör-díjat is elnyerte.

A Pannon Tükör indulásának huszonötödik évfordulója alkalmából a lap szerkesztősége alapította a díjat, amelyet minden év decemberében tervez kiosztani. A szerkesztőség döntése alapján évente egy költő, egy kritikus és egy prózaíró részesült elismerésben. Az idei évben Móré Tünde irodalomtörténész, kritikus, Szálinger Balázs költő, író, drámaíró és Szekrényes Miklós író a díjazott, akivel a díj kapcsán beszélgetünk.

Louise Elisabeth Glück, apai ágon magyar származású amerikai költőnő nyerte a 2020-as irodalmi Nobel-díjat, és ezzel ő a tizenhatodik női szerző, aki átveheti az elismerést. A Yale Egyetem 77 éves professzora az elmúlt évtizedek egyik legtöbbet méltatott amerikai költője, számos jelentős díjat, így a Pulitzert és a National Book Awardot is megkapta már. Tizenkét verseskötete és több esszékötete jelent meg, stílusát különlegesen egyedinek tartják, amelyben fontos a humor, a szarkazmus. Az Akadémia indoklása szerint a díjat „összetéveszthetetlen költői hangjáért” érdemelte ki, „mellyel zord szépséggel teszi az egyéni létezést egyetemessé”. Műveiben központi helyet foglal el a trauma feldolgozása, annak megértése, ugyanakkor a vágyak és a természet megfigyelése. Verseiben nyíltan, őszintén beszél a veszteségekről, szomorúságról, az elidegenedésről. Első kötete 1968-ban jelent meg Újszülött címmel; máig egyik legismertebb kötete, a Vad Írisz 1992-ben jelent meg, amelyért 1993-ban Pulitzer-díjat kapott.

Ide kapcsolódik:
Louise Glück amerikai költő kapja az irodalmi Nobel-díjat

A magyar közönség számára kevésbé ismertek Glück versei, amelyek közül többet Szlukovényi Katalin költő, műfordító, az ELTE Anglisztika Tanszékének oktatója fordított. Szlukovényi Katalintól azt is kérdezzük, miért fontos Glück munkássága, társadalmi hatása; illetve mitől különleges és egyedi mondandója, az olvasóval való kapcsolata?

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2020. december 13-án, vasárnap este hét órától kerül sor.  Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is.

 

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.