Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Debrecen Arany János világát hozza közelebb a fiatalokhoz a Csokonai Színház Toldija

Arany János világát hozza közelebb a fiatalokhoz a Csokonai Színház Toldija

Befejeződtek a Csokonai Színház Toldi című előadásának forgatási munkálatai. Az Arany János klasszikusából készített koncertszínházi produkciót, amelynek próbafolyamatai a napokban értek véget, három napon át vették fel a Nagyerdei Stadion Halljában, amely a korlátozások megszűnte után valódi előadáshelyszínként is szolgál majd.

- hirdetés -

Az elkészült filmet a színház a Debreceni Tankerületi Központhoz juttatja el, hogy a megyei általános iskolák hatodik osztályos tanulói ilyen módon is megismerkedhessenek a 170 éves szöveggel. A rendező, Valcz Péter, aki először dolgozott a Csokonai művészeivel, bátran nyúlt a szöveghez:

„Nem tehetünk úgy, mintha a Toldi minden szavát, költői képét értenénk. Pedig Arany célja ez volt. És én ehhez a célhoz szerettem volna visszasegíteni a művet zenével, mozgással és a helyenkénti átírással.”
- hirdetés -

A produkció szereplőit (Varga Klári, Lehőcz Zsuzsa, Kránicz Richárd, Takács Dániel és Pálóczi Bence) nemcsak ének-, hanem hangszeres tudásuk alapján válogatták ki a színház vezetői és az alkotók, hisz a Toldiban számos hangszer szólal meg. A Darvas Benedek-Ádám Rita zeneszerzőpáros és Valcz Péter amolyan ős-színházban gondoltak a zenei anyaggal kapcsolatban: „Önfeledt kísérletezésnek nevezném” − mondja a rendező. „A kiindulás a tábortűz volt. Ül valaki egy gitárral a tűz mellett és mesél. Csak nálunk öt színész van és számtalan hangszer, de azon kívül semmi díszlet, semmi jelmez. Csak fantázia és játék. A zene olyan természetességgel kapcsolódik a történethez, akár egy hangsúly vagy testtartás. Sokféleképpen és sokféle stílusban. A tartalomhoz illesztjük a stílust: a bikás rész kőkemény metál, a farkas rock, a falusi készülődés naiv kánon ‑ és ezzel összhangban változik a játékstílus is. A műfaj itt nem szab korlátokat. Ezért meséli el ebben az előadásban Toldi történetét egy együttes, az Ilosvai Band.”

Toldi – fotó: Csokonai Színháztoldi

Lehőcz Zsuzsa szerint fontos, hogy Toldi egy igazi mai hős legyen, olyan figura, akiért rajongani lehet. „Így került az Arany-féle történet síkja mellé egy zenekar története, hogy ilyen módon a színpadi sztárság fogalma összekapcsolódjon Toldi figurájával. Mi öten, az Ilosvai Band tagjai közösen meséljük el Toldi történetét. Egyrészt, mert együtt csinálni valamit a legjobb dolog a világon, másrészt mert egy ekkora kaliberű hőshöz mindannyiunkra szükség van. Ahogy a rendező mondta sokszor,

mindannyiunkban van egy kis Toldi.

És ha mindezeket a tulajdonságokat összerakjuk, megszülethet az a gigantikus hős, akiről ez a történet szól.”

Bár a klasszikus, örökérvényű művek sohasem szűkülnek be egy értelmezési tartományba, a Csokonai Toldijában a külső és belső akadályok leküzdésén és egy fejlődéstörténeten van a fókusz. Azon, hogy a kilátástalanságból mindig akad egy lépés a fejlődés irányába. Toldi fölfedezi magában, hogy miben jó és képes érte tenni, ugyanakkor egy legenda. Az egyik legnagyobb magyar mitologikus hős. A rendező és a színészek arra tettek kísérletet, hogy az emberfelettiséget emberközelivé tegyék.

Varga Klári szerint azért volt érzékeny és különleges az előadás próbafolyamata, mert

a mozgás, a zene, az eredeti szöveg és az abból induló interakciók határozzák meg a Toldi nyelvezetét.

„Fontos, hogy Arany varázslatos világát megidézzük, de legalább olyan fontos, hogy ezt közel hozzuk a fiatalokhoz. Gyönyörű dalokat írtak ennek a produkciónak Darvas Bence és Ádám Rita, Valcz Péter rendező pedig érti és érzi a Toldiban rejlő finom humort és a történet nagy pillanatait is. Egy nagy utazás, és mi rendíthetetlenül szlalomozunk a sors adta terepasztalon.”

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.