Februárban indulnak a Cziffra György-Emlékév programjai

Balázs János - fotó: Emmer László

2021-ben a hazai és nemzetközi zenei élet a 100 éve született Cziffra György zongoraművész előtt tiszteleg. Magyarország Kormánya a 2021. február és 2022. május közötti időszakot Cziffra György-Emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Az Emlékév a Cziffra Fesztivállal indul, az első eseményeket online rendezik meg. Számos program a Papageno Facebook-oldalán is elérhető lesz élő közvetítés formájában. Mintegy 100 esemény valósul meg itthon és külföldön világhírű művészek részvételével.

A sorozat a rendhagyó körülmények miatt februártól júniusig kínálja programjait. A februárra meghirdetett hangversenyek közül elsősorban azokat rendezik meg online közvetítés formájában ingyenes eléréssel, amelyekben fiatal tehetségek és magyar művészek vesznek részt, ezáltal is fellépési lehetőséget biztosítva az előadóknak.

A személyes koncertlátogatást a későbbi – rendezvényeket érintő – bejelentésektől teszik függővé a szervezők.

Az Emlékév célja, hogy felidézze a világhírű zongoraművész munkásságának szellemi és művészi örökségét, fókuszba helyezve a romantikus zongorajáték és az improvizáció hagyományát; teret engedjen az előadói szabadságnak és támogassa a fiatal művészgenerációt.

Online megtekinthető programok:

 • A Cziffra Fesztivál és egyben a Cziffra György-Emlékév virtuális nyitóeseményére február 9-én kerül sor, melyet a Zeneakadémia Nagyterméből közvetítenek „Cziffra Öröksége” címmel. Bogányi Gergely, Dráfi Kálmán, Mocsári Károly zongoraművészek – Cziffra egykori tanítványai – zongorajátékuk mellett felidézik emlékeiket és azt a zenei szellemiséget, amit a mestertől útravalóul kaptak. Az esten közreműködik Balázs János zongoraművész, az Emlékév művészeti vezetője, a házigazda Bősze Ádám zenetörténész lesz. 
Balázs János – fotó: Emmer László
 • Pagels-Tóth Anna „Éteri színek” című kiállítását ugyancsak virtuálisan tekintheti meg a közönség február 9. és 28. között – közvetítés a MOMKultból.
 • A nemzetközileg jegyzett – és különleges nevű – képzőművész, aatoth franyo „Estély a vörös kertben” című tárlatát a Hegyvidék Galériában rendezik meg február 10. és március 13. között. Az ismert művész 1978-ban Victor Vasarelynek köszönhetően jutott ki Franciaországba, ahol első kiállítását Cziffra György segítségével valósíthatta meg. A kiállítás időtartama alatt virtuális tárlatvezetés is színesíti a programot.
 • Február 11. és 14. között rendezik meg a Cziffra Fesztivál Mesterakadémiáját Dráfi Kálmán (zongora), Lukács Miklós (cimbalom), Miklósa Erika (ének), Szakcsi Lakatos Béla (jazz-zongora) közreműködésével.
Lukács Miklós és Balogh Kálmán – fotó: Andrási Ingrid
 • Február 11-én online közvetítésen mutatkoznak be a Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség-díjasai, Kokics Dorina Fanni (klarinét), Báró Lili (hegedű), Gyúró András (ütőhangszerek) a Hegyvidék Kulturális Szalonban.
 • Február 15-én a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjas művészei, Horti Lilla (ének), Pusker Júlia (hegedű), Kállai Ernő (hegedű), Kovács Gergely (zongora) adnak koncertet a legendás prímással, Pál István Szalonnával és Bandájával a MOMKult „virtuális koncerttermében”. A fölszállott a páva variációi a Kárpát-medencéből című zenei eseményen a népzenészek klasszikus zenész kollégáikkal állnak színpadra, hogy bemutassák a „tiszta forrást” Somogytól Kalotaszegig, Máramarostól Felvidékig.
 • A hit és a művészet kapcsolatának kérdéseire keresi a választ Rudolf Péter színművész, Kozma Imre atya a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője és Balázs János zongoraművész Bősze Ádám zenetörténésszel együtt február 17-én, amelyhez kapcsolódóan Balogh Kálmán és Lukács Miklós improvizatív cimbalomjátéka lesz hallható. A programot a közönség szintén online érheti el.
 • Eckhardt Gábor zongoraművész a Zeneakadémia tanára február 21-én híres zeneszerzők gyermekkori, vagy gyermekek számára írott zongora kompozícióiról tart hangszerbemutató koncertet, amelybe virtuálisan csatlakozhat a fiatal közönség. A program címe: ”Amikor én még kissrác voltam…” – avagy gyermekszerzők, gyermekzenék.
 • Márciusban folytatódik a fiatal képzőművészeket bemutató sorozat a MOMKultban Sebestyén Sára „Érted” elnevezésű fotókiállításával.
 • Március 6-án a Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetségdíjasai, Dénes András (harsona), Haraszti Emma (hegedű), Kokics Dorina Fanni (klarinét), Sas Veronika (hegedű) lép színpadra a Hegyvidéki Kulturális Szalonban.
 • Március 12-én Hommage à Cziffra címmel tartanak estet a Klauzál Házban Budafokon, Balázs János és Vida Mónika zongoraművészek közreműködésével. A beszélgetést Mácsai János zenetörténész vezeti.

Immár hagyományosan a Nem Adom Fel Kávézó is bekapcsolódik a programba, ahol Káli-Horváth Kálmán festő- és előadóművész lesz a vendég.

 • A Hegyvidéki Kulturális Szalonban május 15-én levetítik Cziffra György életét bemutató A Virtuóz című magyar dokumentumfilmet Kékesi Attila rendezésében.
 • Március 22-én a MOMKultban kerül sor arra a Műhelytalálkozóra, amely A zongorista és az újságíró – Cziffra György emlékezete címet viseli. A Cziffra Fesztiválok történetében a művészet a tudománnyal több ponton összeér. 2021-ben az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete, valamint a Cziffra György Fesztivál együttműködése által másodízben kerülhet sor a rendhagyó tudományos műhelytalálkozóra, amelynek témája Cziffra György munkássága és szellemi, művészi öröksége köré szerveződik.

A további programokról és a módosított dátumokról a szervezők folyamatosan tájékoztatják a közönséget. További információ: ITT