Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Ismét európai szintű kiváló minősítést kapott az Armel Opera Festival

Ismét európai szintű kiváló minősítést kapott az Armel Opera Festival

Rufus Wainwright Prima Donna című operájának magyarországi bemutatójával indul június 28-án a tízéves Armel Opera Festival a budapesti Thália Színházban.

- hirdetés -

A művet New Yorkban, Londonban, Manchesterben és Torontóban mutatták be eddig, a magyar közönség pedig Alföldi Róbert rendezésében ismerheti meg Budapesten. A rendező a múlt évben választotta ki az Armel Opera Versenyre jelentkezők közül Je Ni Kim énekesnőt, aki a szolgálólány szerepében lép színpadra a bemutatón.

- hirdetés -

Havas Ágnes és Alföldi Róbert fotó: Tóth Berta / szinhaz.org

Az előadásban a Pannon Filharmonikusok működnek közre Vajda Gergely vezényletével. A zenekar produkciós partnere is a fesztiválnak, hiszen ők a Prima Donna színpadra állítói Magyarországon.

A bemutatón jelen lesz a szerző is.

A fesztiválon idén is öt bemutatót tartanak, de újdonság, hogy ezeknek két város, Budapest és Bécs ad otthont – mondta el Havas Ágnes, az operafesztivál igazgatója a június elsejei budapesti sajtótájékoztatón.

A budapesti nyitóeladás után június 30-án már Bécsben, a MuTh színházban folytatódik a fesztivál, ahol négy bemutató lesz. A MuTh programjában szerepel Udo Zimmermann Die weisse Rose című műve a Biel Solothurn Zenekar és Színház előadásában, Anna Drescher rendezésében. A Szegedi Nemzeti Színház július 1-jén Gaetano Donizetti Il giovedi grasso o Il nuovo Pourceaugnac című darabját mutatja be Toronykőy Attila rendezésében, a Szegedi Szimfonikus Zenekart Gyüdi Sándor vezényli.

Havas Ágnes fotó: Tóth Berta / szinhaz.org

Michał Dobrzynsky Operetkáját a Varsói Kamaraopera Szimfonietta adja elő Jerzy Lach rendezésében, Martyna Kosecka Klothó (A mesefonál) című operáját a Horvát Nemzeti Színház viszi színre Krzysztof Cichenski rendezésében.

A bécsi előadásokra a belépővel rendelkező nézők ingyenes, különjáratú autóbusszal juthatnak el, amely a Hősök teréről indul és oda is érkezik vissza.

Havas Ágnes a további programok közt említette a június 29-i estet, ahol a fesztivál nemzetközi operaíró pályázatára érkezett művek közül kettőt mutatnak be a Mozsár Kávézó pódiumán Almási-Tóth András szerkesztésében és rendezésében.

A jubileumi díjátadó gálának július 4-én a Thália Színház ad otthont, a házigazda Alföldi Róbert lesz. Az esten közreműködnek a Pannon Filharmonikusok Vajda Gergely dirigálásával. A gálán elhangzik a fesztivál hivatalos dalának magyar nyelvű változata a pályázatot nyert női és férfi énekes előadásában.

Gyüdi Sándor és Almási-Tóth András fotó: Tóth Berta / szinhaz.org

Az igazgató kiemelte, hogy az Armel Opera Festival újabb nemzetközi elismerést kapott az Európai Fesztiválszövetségtől (EFA), a Kiváló Minősítést második alkalommal érdemelték ki. Az Armel Opera Festival előadásait az ARTE Concert élőben közvetíti és további hat hónapon át elérhetővé teszi az érdeklődők számára.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a Virtuózok június 2-án  gáláján derül ki, hogy ki kapja az Armel Opera Festival fődíját, koncertfellépést a New York-i Carnegie Hallban. A másik két nyertes Berlinben és Londonban léphet színpadra.

Havas Ágnes elmondta: a jubileumi évben az Armel Opera Festival a brit Jersey szigeten mutatkozik be, a Jersey Operaház meghívására augusztus 20-án. Az utcazene és flashmob Vajda Gergely karmester vezetésével várja az érdeklődőket, este a Szegedi Nemzeti Színház Faust című előadása látható az Operaházban, Bodolay Géza rendezésében.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!