Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Próbálja ki Budapest legújabb barokk stílusú orgonáját!

Próbálja ki Budapest legújabb barokk stílusú orgonáját!

Június 18-án kezdődik az első Budavári Bach Fesztivál a Budavári Evangélikus Templom új orgonájának felszentelésével, amit Dr. Fabiny Tamás püspök végez majd. A különleges esemény után Bán István szólaltatja meg a hangszert.

- hirdetés -

Bán István

- hirdetés -

A 100%-os állami dotációból megépült álomhangszer egy unikum, hisz nemcsak Magyarország legnagyobb barokk stílusú orgonája, de ahogyan az építést támogató Reformációi Emlékbizottság előirányozta, immáron a legautentikusabb módon, kompromisszumok nélkül adhatók elő rajta Johann Sebastian Bach művei. Az orgona koncepcióját magának Bachnak az orgonafeljegyzései inspirálták, mintául pedig kortársának, G. Silbermannak a kései hangszerei szolgáltak.

A historikus orgonát Dr. Kormos Gyula és Homolya Dávid szakértők útmutatásai alapján a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra építette. A hangszer megálmodója a templom orgonaművésze Bán István, aki nem csak nyitókoncertet adja, de egyben a fesztivál művészeti vezetője is. Kuriózum a hangszer 415 Hz-es hangolása, mely Magyarországon először teszi lehetővé, hogy Bach kantáták korhű hangszerek mellett pedálos nagyorgonával szólalhassanak meg, merre a fesztivál keretein belül is sor kerül.

A szakmai napon, június 23-án (pénteken) a hangszer kipróbálására is lehetőség van, csak regisztráció szükségeltetik hozzá ide kattintva. Az alkalmakra a belépés díjtalan.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.