Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Humanoid robot vezényli a Luccai Szimfonikusokat

Humanoid robot vezényli a Luccai Szimfonikusokat

Egy humanoid robot debütál karmesterként szeptember 12-én a Luccai Filharmonikusok élén, amely többek között Andrea Bocelli sztártenor közreműködésével Verdi művét játssza majd.

- hirdetés -

YuMi

- hirdetés -

„A YuMi nevű robot gesztusai roppant kifinomultak, kifejezőek” – mondta el Andrea Colombini, a koncertnek helyet adó pisai Verdi Színház igazgatója. A svájci ABB vállalat által fejlesztett robot szeptember 12-én léphet színpadra a Pisában megrendezett első Nemzetközi Robotikai Fesztivál záró gáláján. Az esemény egyik védnöke az ARPA alapítvány, amelynek tiszteletbeli elnöke Andrea Bocelli – ismertette a The Daily Telegraph online kiadása.

A világhírű tenor YuMi vezényletével Verdi Rigolettójából énekli a La donna è mobile című áriát, Maria Luigia Borsis pedig Puccini Gianni Schicchi című operájából az O mio babbino caro című áriát adja elő a robotkarmester közreműködésével, aki zárásként egy Mascagni-darabot is dirigál.

A projekt Colombini szerint “hihetetlen előrelépés” a humanoid robotok mozdulatainak fejlődésében. “YuMiból igazi segítőtárs lehet” – fűzte hozzá.

Korábban egyszer fordult elő, hogy a Sony humanoid robotja, ASIMI 2008-ban egy zenekart vezényelt, de akkor a robot szinte kizárólag csak a jobb karját használta a dirigáláshoz. Colombini megjegyezte, hogy a technológia fejlődése rendkívüli lehetőségeket kínál a robotok gesztusainak és kifejezésmódjának finomodásában, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az olyan robotok, mint YuMi azért nem szorítják majd le az igazi karmestereket a pódiumokról.

“A robot használni tudja a karjait, ám a lélek, a szellem örökké az emberé marad” – mondta Colombini.

(Via The Daily Telegraph)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.