Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Hogyan tartsuk meg premiert, ha sztrájkol a zenekar?

Hogyan tartsuk meg premiert, ha sztrájkol a zenekar?

A sztrájkoló Baszk Szimfonikus Zenekar helyett zongorakísérettel játszották a Don Pasquale bemutatóját a bilbaói operaházban.

- hirdetés -

November 18-ra sztrájkot hirdetett a Baszk Szimfonikus Zenekar, hogy felhívja a figyelmet a tarthatatlan állapotokra, amely leginkább az évek óta tartó költségcsökkentés következménye: egyebek mellett nem tudják megfelelően helyettesíteni a megbetegedő zenészeket vagy betölteni a nyugdíjba menő kollégák helyét, és nem kapták vissza a 2010-ben a megszorítások következtében elvett négy állást sem.

A szakszervezet vezetője szerint folyamatosan ássák az együttes sírját

- hirdetés -

– 2012 és 2015 között 1,5 millió eurót spóroltak a béreken a zenekarban, diákokat alkalmaznak kisegítőként -, a baszk kulturális miniszterek pedig sem a múltban, sem jelenleg nem törődtek-törődnek a problémával, folyamatosan veszélyeztetve a művészi színvonalat és a zenészek anyagi-emberi biztonságát.

A bilbaói Don Pasquale premierjére ezért hirdetett sztrájkot a zenekar, a premier azonban nem maradt el, mert James Vaughan zongorista, az operaház korrepetitora, Miguel N’Dong, aki a kottát lapozta, valamint Roberto Abbado karmester közreműködésével lezajlott a bemutató. Az intézmény fennállásának 63 éve alatt hasonlóra sem akadt példa. És hogy még nehezebb legyen a helyzet, a címszerepbe – Carlos Chausson betegsége miatt – Paolo Bordognának kellett beugrania. Az operaház igazgatóját, aki felolvasta az operaház közleményét, néhányan kifütyülték, és azt kiabálták neki, kérik vissza a pénzüket. Az előadás minden nehézség ellenére lezajlott, de az első kritikák – teljes joggal – nem a produkcióról szólnak.

(Via El País és El Correo)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.