Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A kritikusok és az életrajzírók ártottak a zeneszerzőknek?

A kritikusok és az életrajzírók ártottak a zeneszerzőknek?

Egy nyugalmazott sebész, Jonathan Noble kutatásokat végzett arról, hogy mi vezetett a hetven legismertebb klasszikus zeneszerző halálához. A kutatási eredményekből megállapította, hogy sok komponistát igazságtalanul gyanúsítottak nemi betegségekkel, nem helyénvaló szexuális magatartással vagy alkoholizmussal, így ejtve örök csorbát a becsületükön.

- hirdetés -

A Jonathan Noble által átvizsgált különféle dokumentumok, naplók és levelezések, melyek részletesen tartalmazzák Mozart, Beethoven, Csajkovszkij és sok más zeneszerző különböző betegségeinek tüneteit, egyértelművé tették a kutató számára, hogy

sok esetben a kritikusok és az életrajzírók feketítették be a zeneszerzőket.

- hirdetés -

Egy hamarosan megjelenő könyvben (That Jealous Demon, My Wretched Health: Disease, Death and Composers) Noble vitatja és kétségbevonja a zenészekről alkotott korábbi diagnózisokat. Véleménye szerint az életrajzírók igen gyakran éreztek vonzalmat arra, hogy a zeneszerzőket betegségekkel és kórokkal kapcsolják össze, még akkor is, ha ennek ellenkezőjéről egyértelmű bizonyítékok álltak rendelkezésre.

Azoknak a zeneszerzőknek listája, akiknek szifilisze volt, rövid. Azoknak a zeneszerzőknek a listája, akikről azt állítottták, hogy szifiliszük volt, roppant hosszú

– jelenti ki Noble.

Ludwig van Beethoven

A volt ortopédsebész krikettjátékosokat, a Manchester United futballistáit, hivatásos zenészeket és táncosokat is kezelt. Nyugdíjáig polgári peres ügyekkel is foglalkozott. Ahol lehetséges volt, megvizsgálta a rendelkezésre álló egészségügyi iratokat. A bizonyítékok törvényszéki vizsgálata után bírálta azokat a zenetörténészeket, akik saját feltételezéseiket tettek közzé anélkül, hogy orvosokkal is konzultáltak volna.

A Beethoven betegségeiről és a Mozart haláláról szóló irodalom óriási, ennek túlnyomó többsége azonban puszta ostobaság.

Noble egyáltalán nem talált komoly bizonyítékokat arra, hogy Csajkovszkij, Beethoven Brahms, Mozart vagy akár Schubert valóban alkoholbetegségben szenvedtek volna az állítólagos bizonyítékok ellenére.

Ha igazi alkoholista vagy, semmi esélye annak, hogy operákat, szimfóniákat vagy vonósnégyeseket komponálj!

Ravel szifiliszét egy olyan nővér véleményére alapozzák, aki évekkel a komponista halála után látta egy vérvétel eredményét. Schubertről viszont azt állítja, ő egyike annak a hat legnagyobbnak, akiknél “bizonyított orvosi tünetei” voltak a betegségnek.

Emellett Noble nyomatékosan kijelenti:

„Az, hogy a pikantéria lehetőségét felvillantó alkoholt vagy nemi betegséget emelik ki egyes alkotók életében és munkásságában, hatalmas károkat okozhat elismerésre érdemes, nagyszerű emberek jó hírnevének.”

(Via The Guardian)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.