Papageno Radio
- hirdetés -
Folk Magyar forgatag Berlinben

Magyar forgatag Berlinben

Nagy érdeklődés kísérte a Magyarország Európában – Európa Magyarországon című zenediplomáciai rendezvényt, ahol magyar ihletésű dizájn ruhák, Andrejszki Judit, Sebestyén Márta és a Harcsa Veronika – Gyémánt Bálint Duó előadása töltötte be a berlini nagykövetséget. 

- hirdetés -

Az európai kultúra közös gyökereit és kulturális párhuzamait mutatta meg 23 művész a berlini érdeklődőknek május 16-án. A magyar produkciók a zenén, a táncon és a divaton keresztül ábrázolták a magyar kultúra európai beágyazottságát. Sebestyén Márta és Andrejszki Judit az itáliai reneszánsznak, a német barokknak és romantikának a magyar népzenében továbbélő párhuzamaira világított rá, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint gitárművész duója pedig a 20. századi szórakoztató zenéből mutatott meg német-magyar dalpárhuzamokat. A kétszáz résztvevő divatbemutatón tekinthette meg Molnár-Madarász Melinda Meyke márkanevű dizájn ruháit. Az eseményt a Magyarország Barátai Alapítvány rendezte Rosonczy-Kovács Mihály kezdeményezésére, a megvalósításban a Philidor Intézet, a Fonó nemzetközi irodája vett részt.

- hirdetés -

Forgatós tánc a Brandenburgi kapunál, Meyke ruhába öltözött lányok az Unter den Lindenen – szerdán kisebb folkfesztivál kerekedett a berlini nagykövetség körül már a próbák alatt, amely a koraeste megrendezett előadással vette hivatalosan is kezdetét. A koncertekre és a divatbemutatóra kétszáz vendég érkezett, javarészt a diplomáciai testületek képviselői és német politikusok.

Európa sikerének titka a sokszínűség, és ezt meg kell őrizni

– hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter akadémikus, a Magyarország Barátai Alapítvány kuratóriumának elnöke. Az eseményen az elnök mellett beszédet mondott a Miniszterelnökség élére jelölt Gulyás Gergely és Hans-Peter Friedrich, a Bundestag alelnöke, valamint házigazdaként dr. Györkös Péter nagykövet.

 

Azt szeretnénk zene, tánc és viseletek által megmutatni, hogy a nemzeti büszkeség és az európaiság nemhogy nem áll ellentétben egymással, de felfogásunkban értelmezhetetlen is egyik a másik nélkül

– mondta a vendégeknek az ötletgazda és rendező Rosonczy-Kovács Mihály.

Andrejszki Judit és Sebestyén Márta zenekaraikkal az itáliai reneszánsz, a német barokk és romantika egy-egy példájának 20. századi magyar népzenében szervesen továbbélő párhuzamát mutatták meg, a Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Duó a 20. századi szórakoztató zenéből mutatott fel német-magyar dalpárhuzamokat, míg Molnár-Madarász „Meyke” divatbemutatója kalocsai, barkó, kalotaszegi, torockói és mezőkövesdi népviselet inspirálta ruhákat tárt a berlini értelmiség, diplomaták és média közönsége elé.

A magyar népművészet változatos tájegységeinek jellemzőit és sokszínűségét anyanyelveként használó Molnár-Madarász „Meyke” a mai nők számára készíti variálható haute-couture és pret-á-porter ruháit. A tervezés során kiemelt figyelmet szentel annak, hogy ne csupán az európai stílusokban gyökerező magyar népi viseletek díszítőművészetét, motívumkincsét vegye át, hanem a modern design szemléletével láttassa azok felépítését, szerkezetét, értékét is.

A Karády Katalin, Weygand Tibor, Hanns Eisler és Peter Krueder szerzeményeit előadó Harcsa Veronika – Gyémánt Bálint Duó sok szálon kötődik Németországhoz. Az énekesnő két éven át rendszeres klubestet szervezett Berlinben, a formáció következő, harmadik lemeze pedig a német Traumton Records gondozásában jelenik meg.

Andrejszki Judit, a Musica Profana alpító régizenész csembalistája és énekese, valamint a világhírű Sebestyén Márta összeállításaiban például Nikolausz Hermann húsvéti himnusza, Pierre Attaignant gyűjteményének tourdillon tánczenéje csendült fel moldvai, rábaközi, kalotaszegi dallamok kíséretében. A művészek olyan kapcsolódásokra hívták fel a figyelmet, mint például a forgatós táncok német barokk eredete. Ezek a táncok a szerte Európában közkedvelté vált dreh-tanzenből fejlődtek ki, és a táncházmozgalom által ma is élnek Magyarországon.

A kísérő zenekar egyrészt a Musica Profana zenészeiből áll (Kállay Katalin – furulyák, Vitárius Piroska – barokk hegedű, Szabó Zsolt – viola da gamba) másrészről pedig egy, az eseményre válogatott népzenész zenekarból: Gombai Tamás (hegedű), a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene tanszékének óraadó tanára, Szabó Dániel (cimbalom) a Magyar Nemzeti Táncegyüttes zenei vezetője, Hegedűs Gergely Dávid (brácsák) az Ifjú Szívek Táncegyüttes zenekarának tagja, Havasréti Pál (bőgő, tekerő), a legendás Téka Zenekar alapítója, míg Rosonczy-Kovács Mihály (hegedű) a Hungarian FolkEmbassy-t képviseli. Ifj. Szerényi Béla és barátai tánccal gazdagították a műsort.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X