Papageno Radio
Intermezzo Elveszettnek hitt Liszt-operát mutatnak be Weimarban

Elveszettnek hitt Liszt-operát mutatnak be Weimarban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Egy évvel ezelőtt hallotuk a hírt, hogy egy brit tudós rátalált Liszt Ferenc egyik elveszett operájára. A mű világpremierje augusztusbanban lesz, ahol Joyce El-Khoury és Charles Castronovo éneklik a főszerepeket.

A Staatskapelle Weimar előadásában hangzik el Liszt újonnan felfedezett, rekonstruált olasz operája, mely közel 100 évig feküdt félbehagyva és elfeledve egy német archívumban.

Liszt Ferenc, a nagy zeneszerző neve sosem merült fel az olasz operával kapcsolatban. Boldog vagyok, hogy én vezényelhetem Weimarban a Sardanapalo világpremier-előadását. Ez a felfedezés nemcsak Liszt zenei örökségében, hanem a 19. század zenetörténetében is új oldalt nyithat

– nyilatkozta Kirill Karabic, vezető karmester.

Az opera első felvonása befejezetten maradt fenn, melyet koncert változatban mutatnak be Weimarban. A zenét David Trippett támasztotta fel, a Cambridge-i Egyetem Zeneművészeti Tanszékének docense. Ő feldezte az opera kéziratát, mely olvasható volt egy évszázaddal azután, hogy katalogizálták és el is feledkeztek a darabról.

Lélegzetelállító ez a túlélő-zene, mert egyedi vegyülete az olasz nyelvű lírai költészetnek és az izgalmas harmoniai fordulatoknak. Nem létezik ehhez hasonló az opera világában. Liszt karakterers stílusa vonja be a művet, de egyidejűleg tartalmaz elemeket Bellini és Meyerbeer zenéjéből és meg-megcsillan benne egy kis Wagner

– mondta David Trippett.

(Via Slipped Disc)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X