Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Legyőzte a gravitációt a tizenhat éves zongorista

Legyőzte a gravitációt a tizenhat éves zongorista

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

„Meg vagyok döbbenve” – mondta a BBC Fiatal Zenészek versenyének győztese, a 16 éves zongorista, Lauren Zhang, aki merészen, a gravitáció törvényeit meghazudtolva adta elő Prokofjev II. zongoraversenyét.

- hirdetés -

A szerző bizonyára sosem tudta volna elképzelni, hogy ezt a nehéz darabot egy tinédzser képes lehet eljátszani, ráadásul ilyen mély átéléssel, ilyen kifejezően. A 16 éves Lauren azonban ennek lehengerlő bizonyosságát adta, habár ez volt az első fellépése professzionális zenekarral.

Lauren négyévesen kezdett zongorázni, a szüleivel 2010-ben költözött Angliába, ahol felvételt nyert a birminghami konzervatóriumba.

Nagyon meleg, mindenben támogató környezetre leltem itt, ahol mindenki imádja azt, amit csinál

– mondja a 16 éves Lauren.

A II. Zongoraverseny Szergej Prokofjev 1912-1913-ban írt, majd 1923-ban átdolgozott négytételes versenyműve. A művet először 1924.május 8-án, Párizsban adták elő Szergej Kuszevickij vezényletével – a szólót természetesen Prokofjev játszotta.

Prokofjev műve így hangzik egy tapasztalt felnőtt játékos, Anna Vinnitskaya előadásában:

Miközben Lauren kiforrott zongoristává kezdett válni, a hegedűtanulmányokba fogott. „Szükségem volt valamilyen társas zenei tevékenységre, mint amilyen például a zenekarokhoz való csatlakozás.” Laurent különösen érdekli a történelem, a biológia és a fizika, szabadidejében pedig legszívesebb olvas vagy vív.

A fiatal Lauren Zhang a BBC reggeli műsorában nyilatkozott a versenyen szerzett élményeiről és tapasztalatairól. A műsorrészletben a versenyről is láthatunk pillanatképeket.

Lauren egy tavalyi versenyszereplés alkalmával, az Aarhaus Nemzetközi Zongoraversenyen is mély átéléssel és különleges precizitással játszott:

Az Egyesült Királyság legrangosabb fiatal művészeknek szóló versenyét idén 40. éve rendezték meg, mely elindulásától kezdve, 1978 óta segíti a kiemelkedő ifjú tehetségek, a jövő csillagainak kibontakozását.

Egy 18 éves csellista a brit toplisták élén

(Via Slipped Disc, BBC)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X