Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Kórusblog Botka Valéria, a gyermekkórus-alapító

Botka Valéria, a gyermekkórus-alapító

1928. június 10-én született Botka Valéria pedagógus-karnagy, aki férjével, Csányi Lászlóval megalapította a Magyar Rádió Gyermekkórusát, majd a Magyar Állami Operaház Gyermekkarát. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a zene szeretetének elmélyítésében, az együtténeklés örömének megismertetésében, és gyermekek ezreinek adott életre szóló impulzust.

- hirdetés -

Botka Valéria tanulmányait 1950 és 1954 között a Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte, tanárai Ádám Jenő, Gát József, Kodály Zoltán, Szabolcsi Bence és Vásárhelyi Zoltán voltak. 1954-ben férjével, Csányi Lászlóval megalapították a Magyar Rádió Gyermekkórusát, 1970-ben pedig a Magyar Állami Operaház Gyermekkarát. Mindkét kórust 1986-ig vezették. 2013. szeptember 28-án hunyt el.

- hirdetés -

Az első kórustagok verbuválására így emlékezett: „Elmentünk majdnem minden iskolába a férjemmel, meghallgattuk a gyerekeket, kiválasztottunk pár százat, összeállítottuk a törzsgárdát, és elkezdtünk dolgozni. Így kezdődött.”

80. születésnapján volt tanítványai köszöntötték:

Magyarországi fellépéseinek száma csaknem háromezerre tehető. A Rádió Gyermekkórusával vendégszerepelt Európa szinte mindegyik országában, az Egyesült Államokban, Kanadában, és 15 alkalommal jártak Japánban. A kórusokkal számtalan hangfelvételt is készített, Csányi Lászlóval közösen kilenc kötetnyi kórusművet jelentettek meg.  Liszt-, SZOT-, Németh László-díjjal, Magyar Örökség Díjjal, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

2008-ban ezt az útravalót adta egy interjúban a fiataloknak:

Az a legfontosabb, hogy a hivatásuknak éljenek, és ne kényszerből válasszanak szakmát. Szeressék csinálni, amit csinálnak, és amikor éreznek magukban valamire elhivatást, addig ne nyugodjanak, amíg azt el nem érik.

(Az életrajz forrása: MTI, Wikipedia, interjú)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.