Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Krétán ismét életre kel egy ógörög színház

Krétán ismét életre kel egy ógörög színház

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

17 évszázadnyi csend után még egyszer megnyílik a Kréta szigetén található kis város, Aptera ókori színháza. A felújítást követően Görögország legnagyobb szigetének e különleges emlékművében megpróbálják rekonstruálni az ógörög eposzok előadási módját.

- hirdetés -

Az első előadás alkalmával két színész, Sofia Hill és Antonis Myriagos közreműködésével hallható majd részlet Homérosz Odüsszeiájából. A zenei kíséretét két görög hangszer, egy líra és egy kanoun szolgáltatja.

Milyen zenét írtak az ókori görögök?

A minószi civilizáció idejében a Nyugat-Krétán található Aptera városa volt a legerőteljesebb kulturális központ. A városban zajló régészeti ásatások több részletet felfedtek a település összetételéről, a város építészetéről, a lakosok vallási életéről és szokásairól. A kutatások gazdag felfedezéseiből arra következtettek a kuratók, hogy a terület már az időszámításunk előtti 8. században is lakott volt, egészen a 7. századig, amikor egy erős földrengés és szaracén arab kalózok támadásai miatt elhagyatottá vált a város.

Az apterai színház a felújítást megelőzően is megkapó látványt nyújtott:

forrás: keeptalkinggreece.com

A rekonstrukció után pedig valóban újjászületett:

forrás: keeptalkinggreece.com

„Az előadásban nem az Istenek bosszújával sújtott hősöket látjuk: saját engedetlenségük, és az ókori görög világképet jellemző hagyományos erkölcsi normákkal való szembeszegülés által tört meg sorsuk” – mondják az előadás szervezői.

(Via Greek City Times, Keep Talking Greece)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X