Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Újabb opera született az öngyilkos filozófus életéről

Újabb opera született az öngyilkos filozófus életéről

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Hamburgban napvilágot látott új Benjamin című operának a német filológus és filozófus, Walter Benjamin a főszereplője, aki öngyilkosságot követett a spanyolországi Portbouban. Peter Ruzicka darabja már nem az első feldolgozása a drámai történetnek.

Walter Benjamin – forrás: facebook.com

- hirdetés -

Két évvel ezelőtt Michel Tabachnik zeneszerző és Régis Dubray filozófus mutatták be a Benjamin Walter történetét feldolgozó Benjamin, Dernière Nuit in Lyon című darabot, amely nyomtalanul el is tűnt az operák világából.

A brit komponista, Brian Ferneyhough által megalkotott Shadowtime című opera szintén a német filozófus sorsáról szól, hasonló kimenetellel és élettartammal rendelkezett.

Ezt követően Elliott Sharp Brooklynban állította színpadra a Benjamint – az egyszemélyes opera szemlátomást ott is maradt, ahol megszületett, Brooklynban.

Nehéz kapcsolódási pontot találni az opera mint műfaj kicsapongó stílusa és Walter Benjamin lexiai precizitása között. A filozófus lényegében unalmas élete és a dráma műfaji követelményei között álló kontraszt pedig szintén nehezen összeegyeztethető. De a szerzők mégis töretlenül próbálkoznak.

(Via Slipped Disc)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X