Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Aki nem hallja, hanem érzi a zenét

Aki nem hallja, hanem érzi a zenét

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Evelyn Glennie brit ütőhangszeres művész csaknem teljesen süket. 12 éves kora óta küzd súlyos halláscsökkenéssel, ez azonban nem akadályozta meg őt abban, hogy a világ vezető zenészei között jegyezzék. Évente mintegy száz koncertet ad, járt már Magyarországon, és a londoni olimpia megnyitóján is játszott.

1965. július 19-én született Evelyn Glennie, aki családjából hozta a zenei elhivatottságot, édesapja egy skót tánccsoport harmonikása volt. Glennie először klarinétozott és harmonikázott, és még ma is skót dudázik. Származására nagyon büszke, még saját tartanja is van, azaz olyan minta, ami a skót klánok azonosítására szolgált, és például a szoknyák szövetein látható.

- hirdetés -

Mintegy 1800 darabból álló saját ütőhangszeres gyűjteménye van. Számtalan darabot komponáltak neki, dolgozott klasszikus és popzenészekkel, és színházi zenét is írt Shakespeare-darabhoz. Amikor játszik, mindig mezítláb van, a zenét a partitúrából érti, tanulja, de a teste különböző részei átveszik a hangszerek és a hanghullámok rezgését, így a muzsikát nem hallja, de érzi.

Díjakkal, kitüntetésekkel ismerték el, a Brit Birodalom rendjével is kitüntették, ma már lovagdáma, Grammy-díjas, 2015-ben pedig megkapta a zenei Nobel-díjnak is nevezett Polar Zenei Díjat. Sokoldalúságát mutatja, hogy motivációs előadásokat is tart, és ékszerkollekciót is tervez. Mottója, életcélja, ami honlapján köszönti az érdeklődőt: Tanítsd meg a világot hallgatni! És a hallgatni szót a figyelni, meghallgatni értelemben használja Evelyn Glennie. Fogadjuk meg a tanácsát!

(Via Evelyn Glennie)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X