Papageno Radio
Intermezzo Újra működőképes az 1910-es Brüsszeli Világkiállítás csodahangszere - Videó

Újra működőképes az 1910-es Brüsszeli Világkiállítás csodahangszere – Videó

Hupfeld Phonoliszt Violinának hívják azt a komplex, automatizált szerkezetet, ami egyszerre játszik három hegedűn és egy zongorán.

Ez a különleges hegedűjátékos, melyet Ludwig Hupfeld hozott létre Németországban, szerepelt az 1910-es Brüsszeli Világkiállításon. Egy holland restaurátornak, Fred Bernouwnak köszönhetjük, hogy ma is láthatjuk a hangszert eredeti dicsfényében tündökölni. Még vibratora is képes ez a masina, ami hallható a következő Chopin-darab eljátszásakor.

Egy körbe-körbe forgó, 1300 szálból álló lószőr vonó szólaltatja meg a három hegedűt, míg a fogólapot a kulcsok nyomják le, melyeket kis fújtatók hajtanak. Tekintettel a gép összetettségére, nem nehéz elhinni, hogy a gyártóknak húsz éven át nem akadt versenytársa a hangszerpiacon.

„A zeneautomaták eredete a régmúltra tekint viszsza, hiszen már az ókori görögök, egyiptomiak és az arabok is ismerték a Közel-­Keleten. Európába éppen arab közvetítéssel kerültek. (…) A tizenkilencedik században vett nagy lendületet a zeneautomaták gyártása. (…) Ludwig Hupfeld is nagy karriert futott be. Lipcsei gyárában már a huszadik század elején több mint ezer főt foglalkoztatott . 1907-­ben készítette el a Phonoliszt Violinát, ami a világ első automata hegedűje volt, de a zongorát is helyettesítette. Hupfeld a hangszer nevében az általa nagyra tartott Liszt Ferencnek állított emléket.”

(Via Classic FM, Nemzetiségek.hu)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!