Papageno Radio
Címlap Megújul a debreceni Zenede épülete

Megújul a debreceni Zenede épülete

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Elindult az egykori debreceni Zenede, a mai Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola – Alapfokú Művészeti Iskola műemlék épületének felújítása.

A város önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán bruttó 360 millió forintot nyert a Zenede épületének energetikai korszerűsítésére.

Debrecenben 1862-ben kezdte meg működését az immár több mint 150 éves Zenede, amely ma az általános, közép- és felsőfokú zenei oktatás, a profi és amatőr kórusok kiváló hátterét adja. A Zenede épülete műemlékileg védett – olasz reneszánsz, eklektikus stílusú -, megépítését követően jelenlegi arculatát az 1927-ben történt emeletráépítés után nyerte el. Az épület jelenlegi állapota leromlott, felújítása régóta esedékes. A munkák között szerepel a műemlék épület külső homlokzatának eredeti állapotba történő helyreállítása, belső oldali hőszigetelése, továbbá a belső udvari homlokzat külső oldali és a födém hőszigetelése.

A munkálatok során 125 új hőszigetelt nyílászárót építenek be a műemlékvédelmi szempontokat figyelembe véve. A Zenede 154 panelből álló napelemes rendszert is kap, ezt a szomszédos Simonffy Emil Zeneiskola épületének tetőhéjazatán helyezik el. Ezen túl víz-levegő rendszerű hőszivattyús fűtési rendszert alakítanak ki, amely megújuló energiaforrású, tehát jelentősen csökken az épület üzemeltetéséből származó üvegházhatású gázkibocsájtás.

Vásáry Tamás álma Debrecenben vált valóra

A tantermek, a próbatermek, valamint a Kodály-terem hővisszanyerős szellőztetést kap, amellyel megelőzhető a penészedés kialakulása, valamint elősegíti az épületben használt hangszerek állagának megóvását. Az iskola tantermeiben a korábbi radiátoros fűtés helyett padlófűtést alakítanak ki, amely szintén csökkenti az üzemeltetési költségeket.

A Kodály-terem felújítása magában foglalja egy új színpad építését és korszerű színpadi világítás kialakítását. A színpad alatt futó gépészeti rendszer komfortosabbá teszi a termet, ezáltal a nívós rendezvényteremben több lehetőség nyílik kulturális rendezvények lebonyolítására. Az iskola épületét a fenntartó Debreceni Tankerületi Központ a kivitelezés idejére teljesen kiürítette. A kivitelezés időtartama várhatóan 6 hónap. A zeneiskola a következő tanévet több telephelyen kezdi. A zeneiskola várhatóan 2019 kora tavaszán korszerű, felújított épületbe költözhet vissza.

Promóció

X
X