Papageno Radio
Intermezzo Világsztárok és Auer Lipót élő öröksége Veszprémben

Világsztárok és Auer Lipót élő öröksége Veszprémben

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az augusztus 1. és 5. között megrendezendő Auer Fesztivál szerves része az évtizedek óta tartó hagyományápolásnak, melynek jegyében tévéfilmet készítettek, a művész életét bemutató könyvet adtak ki, és számos zenei eseményt szerveztek. A fesztivál öt napján, két veszprémi helyszínen nyolc koncertet hallhat a közönség. A rendezvény házigazdája a Mendelssohn Kamarazenekar, a veszprémi együttes három koncerten kíséri majd a vendégművészeket.

A veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész-karmesterre és zenepedagógusra egyaránt büszke Európa, Oroszország és az Egyesült Államok is. A veszprémi fiúból pár évtized alatt a cár udvari szólóhegedűse, nemesi rangra emelt államtanácsos, a Szentpétervári Konzervatórium tanára, az Orosz Zenei Társaság igazgató-karmestere lett. Az örökségének szentelt fesztivál házigazdája a Mendelssohn Kamarazenekar.

A fesztivál nyitónapján Mozart-estet hallhat a közönség Fejérvári Zoltán zongoraművész előadásában, Vásáry Tamás vezényletével. Másnap, a 2016-os  fesztiválon megalakult Auer Trió játékát hallhatja a közönség. Fülei Balázs zongoraművész, Kováts Péter hegedűművész és Varga István gordonkaművész célkitűzése az, hogy Auer kamaraművészi jelentőségére hívja fel a figyelmet, az esten Liszt-kompozíciók, Haydn-, Beethoven- és Mendelssohn-művek hallhatók majd.

Herczku Ágnes és zenésztársai lépnek színpadra a fesztivál harmadik napján, a koncerten az énekhang mellett népi hangszerek, zongora és cimbalom csendül majd fel. Ugyancsak augusztus 3-án hallhatja a közönség David Geringas litván csellóművész játékát, aki Mozart-, Schumann- és Dvořák-műveket ad elő.

A Kállai vonósnégyes Mozart-, Puccini- és Verdi-műveket ad elő, a New York-i székhelyű Klezmatics együttes pedig a hagyományos közép-európai stílust balkáni, latin és afrikai ritmusokkal ötvöző programmal érkezik a fesztiválra augusztus 4-én.

172 éve született Auer Lipót

A veszprémi zeneművészeti gimnázium növendékeiből álló Gárdonyi Ifjúsági Kamarazenekar ad koncertet a fesztivál zárónapján. Augusztus 5-én lép színpadra Gidon Kremer hegedűművész is, aki Silvestrov találkozása Schuberttel címmel ad koncertet a Mendelssohn Kamarazenekarral, Yulianna Avdeeva zongoraművésszel és Giedre Durvanauskaite gordonkaművésszel.

(Via MTI)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X