Papageno Radio
Intermezzo Hangulat, ritmus, látvány - három este a swing jegyében

Hangulat, ritmus, látvány – három este a swing jegyében

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Három este a jazz legnépszerűbb stílusa, a swing jegyében. Egy zenekarvezető, egy énekes és egy zeneszerző: Glenn Miller, Josephine Baker és George Gershwin neve egybeforrt az 1930-as és 1940-es évek Amerikájával.

A cikk eredetileg a Müpa Magazinban jelent meg.

Olyan népszerű volt, mint előtte soha senki a populáris zenében. Megújította a big band-hangzást, slágereivel — mint az In the Mood (Hangulatban) vagy a Moonlight Serenade (Holdfény szerenád) — millióik szívét hódította meg szerte a világon. Glenn Miller nagyzenekara három és fél év alatt, 1939 és 1942 között sikerdarabok sokaságával halmozott diadalt diadalra, amikor az Egyesült Államok belépett a világháborúba. A harsonán és hangszerelőként egyaránt jeleskedő Miller ekkor úgy döntött, katonai szolgálatba lép. Új, szolgálati zenekart szerve zett, amellyel sorba látogatta a harcoló csapatokat. 1944-ben Angliába tette át a székhelyét, de nem sokkal később Párizsba tartó gépével a tenger fölött eltűnt. Mindössze negyven éves volt. Zenei öröksége azonban túlélte őt, amiből a New Orleans Swingfesztivál első estéjén a magyar tradicionális és swingmezőny legjobb előadói szólaltatják meg a legnépszerűbb számokat.

 

Glenn Miller – forrás: Müpa

Az 1906-ban Saint Louis nyomornegyedében született Josephine Baker énekes-táncost korán a világhír csúcsaira röpítette tehetsége. Született színpadi jelenségként tabukat döntögetett fellépéseivel: egzotikus táncai, leplezetlen érzékisége, tollakból font ruhái óriási sikereket hoztak számára Európában. Ennek hatására 1936-ban Párizsba költözött, ahol kabarékban lépett fel. A világháború alatt részt vett a francia ellenállási mozgalomban, majd később, Amerikába visszatérve, a faji egyenlőség harcosaként küzdött tovább. Életének utolsó szakasza örökbe fogadott gyerekeinek gondozásával telt, a színpadra csak alkalomszerűen tért vissza. Az Európába áttelepült leghíresebb amerikaiként már életében legendává vált. A nevéhez fűződő dalokat a fesztivál második estjén méltó utóda, a francia-amerikai Nicole Rochelle énekesnő szólaltatja meg a Bényei Tamás vezette Gramophonia Hot Jazz Orchestra és táncosok közreműködésével.

Nicole Rochelle – forrás: youtube.com

A modern amerikai zeneszerzők között különleges hely illeti meg George Gershwint. Ő volt az első komolyzenei komponista, aki az új amerikai zene, a jazz elemeit beépítette műveibe. A Rhapsody in Blue és operája, a Porgy és Bess népszerűsége azóta is töretlen. Keletkezésük hátterét, zenei kapcsolatait világítja meg a fesztivál zárónapján a szerző örökzölddé vált darabjainak megszólaltatásával a trombitán és harsonán egyaránt kitűnően játszó Szalóky Béla külföldi vendégművésszel megerősített együttese.

A New Orleans Swingfesztivál programja

In The Mood – Utazások Glenn Millerrel 08.24. Fesztivál Színház

Az én babám egy fekete nő – Josephine Baker-emlékest 08.25. Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Gershwin, a slágergyáros – Szalóky Béla klasszikus jazzestje 08.26. Fesztivál Színház

Promóció

X
X