Papageno Radio
Intermezzo Közel 3 millióan látták a Nemzeti Múzeum Sissi-kiállítását Kínában

Közel 3 millióan látták a Nemzeti Múzeum Sissi-kiállítását Kínában

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Több mint 2,7 millióan tekintették meg Kínában a Magyar Nemzeti Múzeum Sissi és Magyarország – A magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században című kiállítását, amely négy nagyvárosban három-három hónapig volt látható.

A Magyar Nemzeti Múzeum tárlata 2017 júliusában indult kínai útjára, és a Sanghaj Múzeumban 695 ezer, a pekingi Palotamúzeumban 665 ezer, a kunmingi Jünnan Tartományi Múzeumban 300 ezer, végül az agyaghadseregről ismert Hszianban 1,08 millió látogatót fogadott augusztus 20-ig. Ez a magas látogatottság a fogadó múzeumok számára is kiemelkedő eredménynek számít, pedig a Magyar Nemzeti Múzeum igen rangos intézményekkel alakított ki partnerséget – a Palotamúzeumba például a második vendégintézményként vihetett kiállítást a Louvre után.

A Sissi-kiállítás plakátja

Aczél Eszter, az MNM Történeti Tárának nyugalmazott igazgatója, a tárlat egyik kurátora felidézte, hogy a kiállítás előkészítése csaknem másfél évet igényelt, ezalatt számos másik múzeum szakembereivel is konzultáltak, a Nemzeti Múzeumból pedig 40 munkatárs dolgozott a projekten.

Kovács S. Tibor és Kollár Csilla kurátorok hozzátették, hogy több, mint 150 ruha, kiegészítő, bútor, ékszer, fegyver, étkészlet, festmény, fotó és egyéb műtárgy utazott Kínába; közülük számos darab kötődött személyesen Erzsébet királynőhöz.

A Romy Schneider főszereplésével készült filmsorozat 1980-as évekbeli kínai bemutatója óta a királyné alakja olyannyira népszerű az országban, hogy Sissi keresztnevű kínai munkatárssal is találkoztak az egyik fogadó múzeumban.

A körút befejezése óta még tíz kínai város hívta meg a 800 millió forintos biztosítási összértékű anyagot felvonultató kiállítást, így további tárgyalások folynak az újabb bemutatkozásokról.

(Via MTI)

Promóció

X
X