Világsztárok és ősbemutató a 20. Jubileumi Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztiválon

Vigh Andrea

Immár hagyomány, hogy minden év októberében világhírű hárfások látogatnak el Gödöllőre az MVM Koncertek keretében. Október 5. és 14. között már 20. alkalommal kerül megrendezésre a Királyi Kastélyban a Nemzetközi Hárfafesztivál. A gyönyörűen felújított Lovarda és a Díszterem ismét méltó helyszíne lesz a rangos hangversenyeknek. A gálakoncertet a korábbi jubileumi fesztiválokhoz hasonlóan ismét a Zeneakadémia Nagytermében rendezik meg.

A fesztivált Vigh Andrea Prima- és Liszt-díjas hárfaművésznő nyitja meg október 5-én este a gödöllői kastély Dísztermében. A koncerten a Junior Prima-díjas Razvaljajeva Anasztázia közreműködésével kéthárfás művek is elhangzanak.

A fesztiválon ismét lesz hárfakiállítás, ahol az érdeklődő felnőttek és gyerekek megismerkedhetnek Anne-Marie és Gérard David (Svájc), valamint a Salvi, a Lyon&Healy és a Camac hárfagyárak csodálatos hangszereivel, melyeket a hangversenyek előtt és után meg is szólaltathatnak a koncertekre látogatók.

Vigh Andrea – Fotó: Posztós János

A Debussy évforduló alkalmából a nagyon népszerű Kis szvitet is műsorra tűzik. A hét további koncertjein a Camac művészei lépnek fel: október 6-án este Ben Creighton Griffiths jazz-hárfaestje, október 7-én pedig Isabelle Moretti nagy érdeklődéssel várt francia-spanyol estje lesz hallható. Mindkét nap és október 13-án egyaránt ingyenesen látogatható koncerteket is találunk a bőséges programkínálatban: Vigh Andrea és Gulyás Csilla gyerekeknek szóló koncertjei – A hárfa sokszínűsége – mellett fiatal tehetségek és hárfaegyüttesek is bemutatkoznak, valamint ekkor rendezik meg a Kezdő Hárfások Tücsökfesztiválja című programot is.

Az ingyenes programok regisztrációhoz kötöttek, melyet a következő e-mail címre várnak a szervezők: jakobikoncertinfo@gmail.com

A koncertek sorát október 12-én a fiatal, de már a világ legjelentősebb pódiumain koncertező Szása Boldacsev virtuóz és rendkívül izgalmas estje nyitja, hiszen többek között Bach, Beethoven, Chopin és Stravinsky művei mellett hallhatjuk Freddie Mercury, a Red Hot Chilli Peppers és Piazzolla egy-egy darabját is. Október 13-án folytatódnak az ingyenesen látogatható koncertek, majd este Jana Boušková estjére kerül sor, ahol Smetana nagyon népszerű Hazám ciklusából is elhangzik több tétel, részben a művész saját áiratában.

A fesztivál záróakkordjaként a Zeneakadémia Nagytermébe költözik a fesztivál, ahol Jana Boušková, Szása Boldacsev, Vigh Andrea és a Budapesti Vonósok előadásában három hárfaversenyt és egy-egy szólóhárfadarabot is meghallgathat a koncertre látogató közönség.

Ezen a hangversenyen hangzik el először Fekete Gyula hárfaversenye, melyet a zeneszerző erre az alkalomra írt Vigh Andreának ajánlva,

így ősbemutatóval zárul majd a 20. Jubileumi Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál.

A jegyek megvásárolhatók a kastély jegypénztárában, telefonon keresztül a +3628410124 telefonszámon, a Zeneakadémia jegypénztárában Budapesten, interneten, valamint megrendelhetők a jakobikoncertinfo@gmail.com e-mail címen is.