Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A legjobbak között szerepel Zámbó Jonatán vonósnégyesre írt darabja

A legjobbak között szerepel Zámbó Jonatán vonósnégyesre írt darabja

Miranda Liu hegedűművésznő, a Central European String Quartet alapító-első hegedűse 2018 júliusában hirdette meg kvartettjével a nemzetközi zeneszerzőversenyt, melyre minden várakozást felülmúlt a beérkezett pályaművek rekordszáma. A nyertes kompozíciót a kvartett 2019 februárjában a verseny gálakoncertjén tűzi először műsorára. 

- hirdetés -

A Magyarországon élő, amerikai születésű művésznő a Concerto Budapest egyik – és egyben Magyarország legfiatalabb – koncertmestere. Számos külföldi fellépése során azt tapasztalta, hogy nagy igény van a közönség részéről is új művek iránt, művészként pedig nagy kihívást jelent ilyen módon támogatni és bemutatáshoz segíteni új zenei kompozíciókat.

Miranda Liu: „A zenében nem létezik korkülönbség”

- hirdetés -

A zeneszerzőversenyre beérkezett pályaművekből az első fordulóban a kvartett tagjai választották ki a döntősöket (Miranda Liu, Soós Máté, Haruka Nagao, Szabó Judit), a döntőben pedig az Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas Tihanyi László zeneszerzővel együtt bírálták el a legjobbnak ítélt pályaműveket. A versenyre bármely országból érkezhettek művek, és bármely korú és tapasztalatú zeneszerző beadhatott pályamunkát. Az elbírálás anonim volt, a zsűri bírálatkor nem látta a szerzők neveit.

Összesen 75 pályamű érkezett 27 országból: Ausztriából, Bulgáriából, Kanadából, Kínából, Kolumbiából, Ciprusról, Angliából, Finnországból, Franciaországból, Németországból, Görögországból, Hollandiából, Magyarországról, Írországból, Izraelből, Olaszországból, Japánból, Litvániából, Makedóniából, Malajziából, Új-Zélandról, Lengyelországból, Romániából, Oroszországból, Szerbiából, Szlovéniából és az Amerikai Egyesült Államokból.

Leonardo Mezzalira olasz zeneszerző Quartetto del pulsare e dell’ affiorare című műve nyerte el leginkább a zsűri tetszését. A 2. díjat Johannes X. Schachtner német zeneszerzőnek ítélték oda Vor Anker – Streichquartett című alkotásáért. Zámbó Jonatán14 bagatell című művével a 3. díjat nyerte el. Az első mellett a második és a harmadik helyezett, valamint négy küldöndíjas is pénzdíjat kap, ezen felül a győztes pályamű – klassszikus művek társaságában –  legalább három koncertelőadáson elhangzik a 2018/19-es évadban a Central European String Quartet előadásában.

Pacsirta Díjban részesült Krasimir Draganov Taskov (Bulgária) Charmed Lark című műve. A leginnovatívabb pályamű számára kiadott különdíjat Amy Brandon (Kanada) Aperture című alkotása nyerte el. A legszórakoztatóbb pályamű különdíját Xubin Ma (Kína) vihette haza The Lark from Buenos Aires című művéért. A Zeneakadémia Alapítvány Díját a kuratórium Balogh Máté doktorjelöltnek ítélte Lerchenquartett – Hommage a J. Haydn című darabjáért. A zsűri ezúttal nem adott ki különdíjat.

A kvartett célja a versennyel többek között az is volt, hogy a verseny publicitását felhasználva reflektorfénybe állítsa a mai zenét és az élő zeneszerzőket, és ilyen módon támogassa a vonósnégyes repertoárjának szélesítését.

Central European String Quartet – fotó: Suha Péter

A 2018/19-es évadban a Central European String Quartet koncertjein többek között Bartók IV. és V. vonósnégyese, valamint Beethoven, Brahms, Debussy,Dvořák, Haydn, Janacek és Smetana művei szerepelnek, de a kvartett repertoárjában  fontos szerepet játszik a kortárszene is.  Miranda Liu szólistaként is gyakran koncertezik különböző zenekarokkal, február elején majd Kailforniában ad koncertet, ahol Brahms kettősversenyét játssza.

A kiválasztott nyertes pályaművet  2019. február 24-én mutatják be az Óbudai Társaskörben, ahol a koncert első felében a nyertes darab ősbemutatója mellett Haydn és Vaughan Williams pacsirtás darabjai csendülnek fel. A koncert második felében pedig Brahms f-moll zongoraötöse lesz hallható a Central European String Quartet előadásában, Borbély László zongoraművész közreműködésével.

 A verseny leírása itt megtekinthető.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.